De kunst van het netwerken

Netwerken: een groep mensen om je heen verzamelen die op het gebied van werk iets voor je kunnen betekenen. Iedereen zegt dat je het moet doen, maar voor velen blijft het de vraag wanneer en hoe je het moet aanpakken. Daarom in deze blog een tipje van de sluier over succesvol netwerken!

Waarom netwerken

Ongeacht in welke beroepsgroep je zit, het hebben van een netwerk met collega’s is altijd handig. Als je zelfstandige bent, kan je samen optrekken om grotere opdrachten aan te kunnen of je te laten aanbevelen. Als je in loondienst bent, is je netwerk handig om als kennisbank te gebruiken. Als je op zoek bent naar je eerste baan is het handig om iemand als ‘kruiwagen’ te kunnen inzetten. En natuurlijk is het leuk om anderen ook te kunnen helpen.

Veel bedrijven en specialisten delen hun kennis en ervaring niet zomaar. Het is dus belangrijk om een persoonlijke band op te bouwen met de mensen die wel eens handig zouden kunnen zijn voor je in de toekomst. Contact leggen met anderen is slim, omdat je ook weer gebruik kan maken van hún netwerk!

Face to face netwerken

De eerste manier om een netwerk op te bouwen is om op plekken te komen waar interessante contacten ook komen. Dit kan een familiefeestje zijn, maar vooral ook borrels, cursussen en beurzen. De eerste ontmoeting op zo’n evenement is heel belangrijk, mensen doen alleen iets voor elkaar als ze elkaar mogen! Wees dus altijd vriendelijk en geïnteresseerd in anderen. Vraag naar hun ervaringen en bied ze nuttig advies.

Online netwerken

Gelukkig zijn er ook andere manieren een fijn netwerk op te bouwen: via het internet. De meest professionele mogelijkheid is LinkedIn. Je maakt eerst een online CV van jezelf. Dan kan je mensen ‘toevoegen’ aan je netwerk en berichten naar elkaar sturen.

Ook Facebook en Hyves kan je inzetten om contact te leggen en te houden met anderen, hoewel deze sociale media meestal iets minder zakelijk zijn. Microblog Twitter is dat wel. Als je een account aanmaakt kan je mensen toevoegen en elkaar berichtjes sturen. Ook kan je laten zien waar je mee bezig bent, dan kunnen anderen daar op reageren.

Ook aansluiten bij een forum, website of online community die zich bezig houdt met je vakgebied is een aanrader. Zo kun je digitaal op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en wie er meespeelt in het vakgebied.

Het belangrijkste is om altijd bewust te kijken naar je omgeving en jezelf af te vragen, ‘zijn hier mensen aanwezig die handig zijn voor in mijn netwerk?’ en daarmee aan de slag te gaan. Dus kijk eens goed rond tijdens een opleiding of cursus!

Terug naar boven