Goed nieuws uit onderwijsland

De afgelopen dagen is het onderwijs een aantal keer in het nieuws geweest. In deze blog een greep uit de ontwikkelingen waaruit bleek hoe belangrijk goed onderwijs is!

Een felicitatiekaart van de minister van onderwijs

Afgelopen zaterdag hebben tienduizenden afgestudeerde vmbo’ers een felicitatiekaart ontvangen van Marja van Bijsterveldt, de minister van onderwijs. Dat heeft ze gedaan om de afgestudeerden eraan te herinneren zich in te schrijven voor een vervolgopleiding.

Van Bijsterveldt zegt: “Tijdens de lange zomervakantie vergeten sommige jongeren zich in te schrijven en kan de aandacht voor een vervolgopleiding verslappen. Dat is zonde. Want met een startkwalificatie heb je meer kan op een goede baan. Ga ervoor, zou ik zeggen!” Ze doelt hiermee op het zogenaamde ‘zomerlek’, één van de redenen dat jongeren voortijdig stoppen met leren.

Onderwijs is hartstikke belangrijk!

Uit de oproep van Van Bijsterveldt blijkt dat ze inziet hoe belangrijk onderwijs is voor de ontwikkeling van jongeren. Maar voor volwassenen geldt natuurlijk precies hetzelfde: jezelf ontwikkelen is investeren in je toekomst. Waar jongeren misschien nog tijd en ruimte hebben om jaren te studeren, is dit voor volwassenen al lastiger.

Gelukkig is er ook een ander geschikt aanbod: cursorisch onderwijs, gericht op het halen van een praktijkdiploma. Binnen dit aanbod komen de beste slagingspercentages van klassikaal onderwijs (volgens de onderwijsinspectie). Binnen korte tijd kan je een opleiding boekhouden of binnenhuisarchitectuur afronden en je kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Op deze site vind je allerlei snelle en praktische opleidingen: Alle opleidingen.nl.

HBO’ers zijn welkom op de arbeidsmarkt

En als afsluitend goed nieuws bleek uit een rapport van de jaarlijkse HBO-monitor over 2010 dat afgestudeerde HBO’ers een fijne toekomst tegemoet gaan. Uit het onderzoek bleek dat 89% van de afgestudeerde HBO’ers binnen drie maanden een baan vindt. Er deden 18.000 afgestudeerden van het HBO mee. Vooral in de zorg, techniek en het onderwijs gaat het goed met de baanzekerheid: minder dan 5% heeft na 1,5 jaar nog steeds geen baan.

De voorzitter van de HBO-raad, Guusje ter Horst, is vanzelfsprekend blij met de resultaten: “De cijfers spreken voor zich. Afgestudeerde HBO-studenten zijn goed voorbereid op de arbeidsmarkt. Ze vinden snel een baan die aansluit bij hun opleiding”.

Terug naar boven