5 methodes om meer te onthouden

Het is verbazingwekkend hoe snel we dingen vergeten terwijl we zo ons best doen om iets te onthouden! Het is altijd pijnlijk als ik iemand voor de derde keer om zijn naam moet vragen of als ik in de supermarkt sta te twijfelen over wat ik ook al weer moest halen. Mijn collega’s hebben er ook wel eens last van als ze mijn werkkamer binnenkomen: “wat moest ik ook alweer vragen?” Gelukkig zijn er een aantal goede methodes om jezelf te helpen met het onthouden van dingen. Die tips zijn niet alleen handig voor in de supermarkt, maar ook bij het studeren voor examens!

1. De linkmethode

De meest beroemde methode om veel dingen tegelijk te kunnen onthouden is de linkmethode. Hierbij bedenk je een verhaal waarin alle dingen voorkomen die je moet onthouden. Een voorbeeld, om mijn nieuwe ICT-collega Joris van de Berg te kunnen onthouden: ‘Joris de jager was de held van de bergbewoners. Alle dorpsbewoners konden met hun computerproblemen bij hem terecht’. Zo vergeet ik zijn naam en zijn functie echt niet meer!

2. De nummermethode

Maak een lijst van de punten die je moet onthouden. Stel, je moet een aantal stappen onthouden, die bij elkaar een lastige lijst vormen. Schrijf alle stappen apart op en nummer ze. Doordat je de stappen genummerd hebt, merk je het sneller als je een stap overslaat, omdat je een bepaald nummer mist. Vind je het moeilijk om de nummers te onthouden? Schrijf dan een paar keer alle stappen uit. Doordat je het opschrijft, wordt de informatie ook als een plaatje in je hoofd opgeslagen.

3. De reismethode

Met de reismethode kan je een route die je goed kent (zoals van je huis naar de supermarkt) gebruiken om een grote hoeveelheid informatie te onthouden. Het werkt heel eenvoudig doordat de herkenningspunten op je route gekoppeld worden aan de dingen op je lijst. Als je de route doorloopt, zie je vanzelf de punten van je lijst voor je. Hierbij helpt het om hardop de route aan jezelf uit te leggen en de punten op je lijstje erbij te vertellen!

4. De slaapmutsmethode

Een verrassende methode is om voor het slapengaan nog eventjes gauw je lijstje door te lopen. Niet keihard blokken, maar gewoon lekker ontspannen in bed gaan liggen, kort je punten opschrijven en dat een keer of drie hardop voor jezelf voorlezen. Dan leg je het weg en ga je rustig slapen, zonder er nog over te denken. Het blijkt dat je tijdens je slaap dan die informatie automatisch en onbewust verwerkt en het ’s ochtends veel sterker in je geheugen zit. Terwijl je er nauwelijks moeite voor hoeft te doen!

5. De liedjesmethode

De vrolijkste methode om dingen beter te onthouden is waarschijnlijk de liedjesmethode, of de rijmmethode. Hierbij maak je een rijmpje of liedje van je lijstje met dingen die je moet onthouden. Zeker als je het op de muziek van je favoriete zanger of zangeres doet, is de kans ineens een stuk groter dat je het onthoudt!

Zo moet het lukken!

Uiteindelijk moet je zelf de manier vinden die het beste voor je werkt. Ik ben niet zo goed met getallen, dus de nummermethode is niets voor mij. Ik hou wel van verhalen bedenken (en slapen), dus die ga ik zeker toepassen! Nog een geheim om mee af te sluiten: toen ik nog op school zat, maakte ik graag hele kleine spiekbriefjes. Doordat ik zoveel moeite stak in het schrijven van een piepklein briefje en het vinden van een goede verstopplaats, wist ik tijdens mijn toets altijd precies wat er opstond. Ik had ik hem niet meer nodig! Veel succes met onthouden (en spiekbriefjes schrijven)!

Terug naar boven