Goed overkomen met slimme lichaamstaal (deel 1)

Om tijdens een sollicitatiegesprek, samenwerking of op je werk goed over te komen, is het belangrijk dat je goed nadenkt over hoe je jezelf presenteert. In deze blogpost gaat het om het bewust maken van je onbewuste communicatie. Klinkt ingewikkeld? Nee hoor! In deze blog komen een aantal slimme trucs aan bod waarmee je je lichaamstaal kunt verbeteren. In dit eerste deel: een open houding en imitatie.

Onbewuste indrukken

Wat we van elkaar vinden heeft met heel veel verschillende dingen te maken. Veel signalen pikken we bewust op: wat iemand tegen ons zegt, hoe iemand eruit ziet en wat iemand voor gedrag vertoont. Maar er zijn ook veel signalen die we alleen onbewust verwerken, zoals toon en lichaamstaal. Het is bijvoorbeeld niet voor niets dat mensen zeggen dat de eerste indruk van iemand blijvend is. We vormen al snel een beeld van iemand op basis van onbewuste signalen. Als je aardige dingen zegt, maar er onaardig uitziet, zullen veel mensen op hun hoede zijn.

Een open houding is uitnodigend

Het is belangrijk om tijdens gesprekken af en toe even stil te staan bij je lichaamshouding. Mensen met een open houding worden namelijk als prettigere personen gezien, die goed samenwerken en tot veel in staat zijn. Een open houding betekent dat de ander je handpalmen kan zien tijdens het praten en dat je oogcontact maakt met je gesprekspartner. Een verkeerde houding voorkom je door niet tijdens een gesprek met je armen over elkaar te staan. Dit suggereert namelijk geslotenheid. Ook als je je afkeert van je gesprekspartner met je armen en benen, kan de ander dat opvatten als desinteresse.

Imitatie voor meer sympathie

Een van de best bewezen trucs om goed over te komen is het ‘spiegelen’ – het nadoen – van de lichaamshouding van de persoon met wie je praat. Uit onderzoek bleek dat wanneer iemand met zijn benen over elkaar zit en je doet dat na, dat je gesprekspartner zich prettiger voelt. Dat werkt onbewust heel eenvoudig: ‘hij doet zoals ik, dus hij lijkt op mij, dus ik mag hem!’

Pas wel op dat je je gesprekspartner goed ‘leest’ voordat je hem spiegelt. Als die ander zich namelijk lichamelijk vijandig opstelt en jij spiegelt dat, dan zal die ander jou ook als vijandig interpreteren. Luister dus goed naar je gevoel: voel ik me prettig bij de lichaamshouding van de ander? Pas dan kan je voorzichtig gaan spiegelen!

Meer voor elkaar

Als je jezelf aanleert om tijdens gesprekken op je lichaamstaal en je houding te letten, bereik je meer bij anderen. Ze zullen je als aardiger, socialer en capabeler inschatten. Heb je het gevoel dat je baas je niet zo ziet staan? Of vind je het lastig om écht contact te maken tijdens cursussen of sollicitatiegesprekken? Probeer dan eens voor de spiegel uit hoe je lichaamstaal er eigenlijk voor je gesprekspartners uitziet. Wellicht kan je met kleine aanpassingen ineens héél anders overkomen!

Terug naar boven