De ideale baan, hoe kom je eraan?

Jouw ideale baan, wat is dat? Is dat eigenlijk wel zo makkelijk te zeggen? Hoe kom je er achter wat je eigenlijk wilt doen en hoe je daar komt? Lastige vragen, waar veel Nederlanders mee rondlopen. Volgens marktonderzoeker TNS Nipo ziet maar 18% in Nederland zijn baan als droombaan. Dat valt tegen. In deze post wil ik dan ook stilstaan bij de zoektocht naar een ideale baan!

Wat vinden we écht belangrijk in werk?

De meest voor de hand liggende wensen zijn een goede baan en bijpassend salaris. Maar dat blijkt voor velen niet de doorslag te geven. Na een aantal jaren werken blijkt dat werknemers ook vaak behoefte voelen aan uitdaging, afwisseling, inspirerende collega’s en een goede balans tussen werk en privé. Vind dát allemaal maar eens in je (eerste) baan!

Het blijkt dus dat geld en status niet doorslaggevend zijn voor je geluksgevoel in je werk. Dat wil zeggen dat je beter daar in je beroepskeuze niet de grootste nadruk op kunt leggen. Na verloop van tijd zal dat immers gaan tegenvallen! Je kan je beter richten op wat je leuk vindt in plaats van op wat het meeste geld oplevert. Denk ook aan de praktijk: hoe zal je baan eruit zien? Past dat bij je karakter? Kies een carrière op deze manier. Dit zal uiteindelijk de grootste tevredenheid opleveren.

Een goede voorbereiding loont

Je begint met het kiezen van een richting op het moment dat je een opleiding kiest. Een moment dus waar veel van af hangt. Het is opvallend hoeveel mensen moeite hebben met het maken van deze keuze. Het aantal mensen dat stopt met hun studie of eerst een jaar gaat werken of reizen is groot.

Praten met anderen over wat je wil kan helpen. Juist als je hardop gaat discussiëren over wat je belangrijk vindt, kom je er achter welk type werk het beste bij je persoonlijkheid past. Natuurlijk kan je na een verkeerde studiekeuze nog wisselen van beroep, eventueel met omscholing. Tijdens een opleiding kan je namelijk al ervaring opdoen met de praktijk van je beroepsgroep. Dan kan je al aanvoelen of het klopt of niet!

Laat je inspireren

Stel, je bent al aan het werk en je twijfelt of je wel op de goede plek zit. Realiseer je dan dat je niet de enige bent! 82% van de Nederlandse werknemers twijfelt met je mee. Je kan je twijfel bespreken met familie of vrienden, maar er zijn tegenwoordig ook professionele loopbaanbegeleiders die je kunnen begeleiden met het zoeken van de baan die écht bij je past. De website Intermediair schreef hier een nuttig artikel over, met zinnige vragen die je verder kunnen helpen.

Of wil je graag meer weten over andere beroepen? Laat je inspireren! Bezoek bijvoorbeeld eens de leuke website Doejedroombaan. Op deze site verzamelt Joost Veldman droombanen. Hij interviewt mensen die zelf vinden dat ze een droombaan hebben en vraagt ze waarom het hun droombaan is. Wellicht kom je verder met wat je wil en kan als je de mooie verhalen leest.

Het is heel begrijpelijk dat je soms droomt over een andere baan. Neem die dromen serieus! Er zijn altijd mogelijkheden om iets anders op te starten waar je je echt goed bij voelt. Veel werkplezier toegewenst!

Terug naar boven