De lol van lesgeven: docenten aan het woord

In deze nieuwe blogserie laten we een aantal van onze docenten aan het woord om te vertellen over hun vakgebied, passie, drijfveren en hun werkwijze. De aankomende weken zullen er dus geregeld interviews verschijnen op de Onderwijsblog met een aantal docenten uit verschillende vakgebieden.

Goed onderwijs geven is een kunst!

Onderwijs geven is een hele kunst: al die kennis bezitten, de lesstof goed overbrengen en studenten enthousiasmeren voor het vak. Dàt is niet voor iedereen weggelegd. IPD vindt het belangrijk dat docenten niet alleen alles weten, maar dat vooral ook weten over te brengen. Juist de manier van lesgeven is bepalend voor het succes van de student op het examen. Daarom is IPD altijd op jacht om de beste én leukste docenten te vinden, die ook de nodige praktijkervaring bezitten.

Strenge docentselectie

Om zeker te weten dat de IPD-docenten hebben wat we in ze zoeken, moeten nieuwe docenten altijd eerst een proefles geven aan ons team. In die proefles letten we op de kunde én het enthousiasme van de docent. Ook laten we onze docenten jaarlijks terugkomen voor zo’n proefles en geven we didactische tips, om hun kwaliteit te blijven testen en verbeteren.

Theorie- én praktijkervaring

Ook vinden we het heel belangrijk dat onze docenten de nodige praktijkervaring hebben in het gebied waarin ze lesgeven. Een docent boekhouden kan namelijk veel beter uitleggen hoe het allemaal werkt als hij regelmatig zelf kostprijsberekeningen doet. Een docent makelaardij heeft veel meer interessante voorbeelden als hij of zij nèt een mooi pand heeft verkocht. Een docent tuinarchitectuur is veel enthousiaster als ze regelmatig zelf ontwerpen maakt. Kortom: de praktijkervaring van de docent telt zwaar bij IPD. En dat is goed voor onze cursisten: lesstof blijft beter hangen als er praktijkvoorbeelden aan de theorie gekoppeld worden!

Hou de onderwijsblog in de gaten voor de interviews met docenten de komende tijd!

Terug naar boven