Regulier of particulier onderwijs?

In Nederland zijn grofweg twee manieren om onderwijs te volgen. Enerzijds via het reguliere onderwijs en anderzijds het particuliere onderwijs. Welk type onderwijs je wilt volgen is afhankelijk van wat je wilt bereiken en wat voor opleiding je zoekt. In deze blogpost wil ik graag wat dieper ingaan op wat de verschillen zijn tussen regulier en particulier onderwijs en hoe particulier onderwijs werkt

Regulier of particulier?

Het grote verschil tussen regulier en particulier onderwijs is dat het reguliere onderwijs door de overheid wordt bekostigd en particulier onderwijs geen subsidies van de overheid krijgt. Het particulier onderwijs moet het onderwijs zelf bekostigen vanuit het lesgeld en moet dus ook concurreren met andere onderwijsinstellingen om cursisten binnen te halen. Hier hoeven reguliere onderwijsinstellingen minder mee bezig te zijn.

Verschillend particulier onderwijs

Binnen het particuliere onderwijs zitten ook flink verschillen. Er zijn (net als bij het reguliere onderwijs) allerlei onderwijsinstellingen met hun eigen insteek, specialisme en onderwijsmethoden. Daarbij zit er tussen de onderwijsinstellingen soms ook flink kwaliteitsverschil (dat geldt overigens ook voor regulier onderwijs!). Het is dus belangrijk dat je bij het kiezen van een studie ook nadenkt over wáár je die studie, cursus of training wilt gaan doen. Sommige instellingen vragen veel geld voor alleen een schriftelijke opleiding, terwijl anderen ook lessen verzorgen. Het kan geen kwaad om anderen te vragen naar hun ervaringen met opleidingen. Ook kan je op de website van Springest opleidingen met elkaar vergelijken en reviews lezen.

Kwaliteit in particulier onderwijs

Particulier onderwijs wordt streng gecontroleerd. Niet direct door de overheid zoals bij regulier onderwijs, maar wel door allerlei andere instanties. De NRTO (Nederlandse Raad voor Training en Opleiding) is een branchevereniging die de kwaliteit van haar leden goed in de gaten houdt. Ook kunnen opleidingsinstituten als ze goede kwaliteit leveren in aanmerking komen voor een ISO-certificaat. Dit wordt alleen toegekend als de instelling de zogenaamde ‘audit’ goed doorstaat, waarbij wordt gekeken naar klanttevredenheid en of de bedrijfsprocessen goed verlopen. Zo wordt de kwaliteit van particulier onderwijs minstens even streng bewaakt als die van het reguliere onderwijs. Daarbij zegt het aantal klanten dat een instelling jaarlijks binnenhaalt ook natuurlijk iets over de kwaliteit!

Diploma’s in particulier onderwijs

Regulier onderwijs (zoals MBO’s of universiteiten) bedenken hun eigen examens en geven hun eigen diploma’s. Bij de hoogstaande particuliere instellingen is dat niet het geval. Daar worden de examens afgenomen door onafhankelijke en erkende examenbureaus (zoals SVM NIVO voor vastgoed en de Associatie voor o.a. administratieve opleidingen). Zo weet de cursist zeker dat zijn diploma op waarde wordt geschat door zijn aankomende werkgever! In tegenstelling tot veel reguliere opleidingen, kan in het particuliere onderwijs vaak sneller een diploma behaald worden, waardoor de lessen ook veel effectiever worden. Voor mensen die in korte tijd een diploma willen bemachtigen, biedt particulier onderwijs dus een uitkomst.

IPD (Instituut voor Praktijkdiploma’s) is een particuliere onderwijsinstelling met hart voor onderwijs, gericht op praktijkopleidingen. IPD biedt makelaarsonderwijs, financieel administratieve opleidingen, binnenhuis- en tuinarchitectuur en allerlei trainingen. Dankzij kwalitatief mondeling onderwijs met enthousiaste en praktijkervaren docenten worden de cursisten goed voorbereid op de examens. Dankzij de inzet van IPD zijn de slagingspercentages hoog en is IPD aangesloten bij het NRTO, gecertificeerd door ISO en CRKBO. Bij IPD zit je dus goed!

Terug naar boven