4 tips om beter je planning uit te voeren

Studieplannen, werkplannen, opruimplannen: het is makkelijker om ze te maken dan om ze uit te voeren. Je ziet die stapel post of dat huiswerk wel liggen en je weet wát je allemaal nog moet doen…en toch lukt het maar niet om het te doen! Veel mensen hebben hier last van, we krijgen onszelf slecht opgevoed om onze planningen uit te voeren. Gelukkig zijn er wel wat tips om jezelf beter aan je planning te houden!

1. Maak een realistische planning

Veel mensen maken geen realistische planning voor zichzelf, maar schrijven gewoon alles op dat ze gedaan zouden willen hebben. Dat schiet niet op, dan red je het nooit. Het is nuttiger om van tevoren na te denken over wat realistisch is. Hoeveel kan je doen op één dag? Plan dat dan in en niets meer dan dat. Zo zorg je ervoor dat je jezelf doelen stelt die je ook daadwerkelijk kunt behalen.

2. Train jezelf op zelfbeheersing

Het helpt om je plannen uit te voeren als je zo nu en dan je zelfbeheersing traint, zegt psycholoog Roos Vonk. Dit kan je doen met simpele taakjes, zoals je tanden poetsen met een andere hand dan je gewend bent, je lichaamshouding verbeteren of de muis bedienen met je andere hand. Het klinkt op het eerste gezicht alsof het er niets mee te maken heeft, maar met deze simpele taakjes train je je mentale spieren die zijn betrokken bij zelfsturing. En meer zelfsturing betekent meer controle over je planning!

3. Haal je doelen voor de geest

Juist als je iets tegenkomt wat in de weg staat van je planning en je doelen, dan ben je het meest vatbaar voor het afwijken van die planning. Stel: je wil nèt gaan beginnen aan je huiswerk, maar je ziet ineens op de klok dat je favoriete programma op televisie is. Grote kans dat je de tv aanzet en later ontdekt dat je eigenlijk geen tijd meer hebt voor je huiswerk. Verkeerde keuze dus! Op het moment dat je zo’n afleiding (zoals de tv) krijgt, focus dan even in je hoofd op hoe fijn het is als je je planning afwerkt. Het blijkt gemakkelijker te zijn om dan de juiste keuze te maken, als je voor je ziet wat de positieve effecten zijn!

4. Zorg dat je concentratievermogen optimaal is

Hier heb ik al eerder over geschreven op Onderwijsblog bij de post ‘5 tips om efficiënt te studeren’. Een goede tip om nog eens te herhalen is: ruim je bureau op. Een leeg bureau is een leeg hoofd. Dit geldt natuurlijk ook voor andere dingen die kunnen afleiden. Ligt er een tijdschrift naar je te lonken vanaf de bank? Leg hem even weg, dan kan je je beter concentreren op je werk.

Veel succes met plannen én uitvoeren!

Terug naar boven