De lol van lesgeven: Financieel expert John Oomen

In deze nieuwe blogserie laten we een aantal van onze docenten aan het woord om te vertellen over hun vakgebied, passie, drijfveren en hun werkwijze. De aankomende weken zullen er dus geregeld interviews verschijnen op de Onderwijsblog met een aantal docenten uit verschillende vakgebieden.

In deze eerste editie heb ik John Oomen geïnterviewd. John werkt al voor IPD sinds 2005 en geeft les voor verschillende financieel-administratieve opleidingen. Naast zijn docentschap voor IPD doceert hij ook zelfstandig voor andere opleidingen, zoals de verplichte vakopleiding voor taxichauffeurs. Ik heb hem de oren van het hoofd gevraagd over zijn achtergrond, zijn liefde voor onderwijs en zijn praktijkervaringen.

Kunt u iets vertellen over uw carrière? Welke praktijkervaring kunt u aan uw cursisten meegeven?

Sinds ruim 2 jaar ben ik als zelfstandig ondernemer in te huren voor financieel-administratieve vraagstukken waar bedrijven zelf niet uitkomen, zoals ondersteuning bij langdurige ziekte en projecten. Voordat ik zelfstandig werd, heb ik gewerkt in verschillende branches, zoals de zorg, retail, personenvervoer en logistiek. Daar was ik onder andere boekhoudkundig medewerker, hoofd administratie, (boekhoud)productspecialist en financieel en operationeel manager. Ook deed ik in één van mijn functies al onderwijservaring op: ik gaf trainingen over hoe medewerkers moesten omgaan met een boekhoudprogramma dat ik mede ontwikkeld had.

Dat is een flinke ervaringsbron! Waarom bent u steeds meer les gaan geven?

Ik kwam in 2005 in aanraking met IPD. Ik was enthousiast om naast mijn zelfstandig advieswerk ook les te gaan geven in het vak. Dat lesgeven beviel, dus dat ben ik steeds meer gaan uitbreiden. Ook buiten IPD om geef ik les, bijvoorbeeld voor de verplichte vakopleiding voor taxichauffeurs en EHBO. Ik vind het erg leuk om mensen een vak te leren!

En waarom bij IPD?

Mensen opleiden voor een succesvolle carrière, dat is een mooi beroep. Bij IPD krijg ik allerlei verschillende groepen, er is veel afwisseling. Dat vind ik leuk, ik geef op alle niveaus les: BKB (Basiskennis boekhouden), BKC (Basiskennis Calculatie loonadministratie en specialistische opleidingen, zoals MBA (Moderne Bedrijfsadministratie) en VPS (Vakopleiding Payroll Services).

Wat is er zo leuk aan de financieel-administratieve branche? Wat trekt mensen aan?

Als je vertrouwd bent met cijfers, valt er in deze branche veel te halen. Er zijn veel banen beschikbaar. Bij de rapportagefuncties help je het management met het nemen van belangrijke beslissingen op basis van jouw input. Je doet als het ware onderzoek voor je bedrijf. Wat is financieel verstandig op het moment? Hoe sta je er voor? Op welke kosten valt te besparen? Je draagt in een belangrijke mate bij aan het beleid. Dat is voor velen een aantrekkelijk idee.

Wat voor cursisten komen op de opleiding af? Wie zitten er bij u in de klas?

Het zijn gemengde groepen. Er zijn veel mensen die al in het vak zitten, maar nog geen diploma hebben. Die realiseren zich dat ze sterker op de arbeidsmarkt staan met een diploma. Anderen worden vanuit hun werk gevraagd een diploma te halen om door te kunnen groeien binnen het bedrijf. Verder tref ik nog herintreders in de groep aan en mensen die een nieuwe toekomst in willen. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze heel gemotiveerd zijn.

Hoe merkt u dat tijdens de les?

De inzet van de cursisten is enorm goed. Mensen zijn gedreven om dat diploma te halen. De sfeer is ongedwongen, mensen zijn ook in voor een geintje tussendoor. Vooral tijdens de dagopleiding, je zit toch 5 uur met elkaar in de klas.

Hoe zien uw lessen eruit? Hoe pakt u het aan?

Ik begin altijd met het toelichten van de theorie van die dag. Dan kunnen mensen ook vragen stellen als iets onduidelijk is. Daarna gaan we opdrachten maken, soms individueel en soms samen. Wat mensen zelf prettig vinden. Ik probeer ook veel praktijkvoorbeelden in te brengen, om de lesstof nog concreter te maken. Natuurlijk betrek ik de actualiteit bij mijn lessen.

Tijdens het voorstelrondje de eerste les vraag ik mensen ook naar hun ervaringen. Als ze het willen kunnen ze die ook delen, zodat we als groep daarvan kunnen leren. Ze mogen natuurlijk helemaal zelf weten wat ze delen, maar het is leuk om hun persoonlijke verhalen te kunnen betrekken bij de les!

Heeft u nog een goede studietip voor onze cursisten?

Jazeker! Ik zeg altijd: oefenen, oefenen, oefenen! Het belangrijkste om je diploma te halen is de theorie in de praktijk leren toepassen. Zo gaat het namelijk ook op het examen! Ik zorg er trouwens altijd voor dat de laatste les of lessen examentraining is. Ik weet na zoveel jaar lesgeven precies wat er wordt gevraagd op het examen, dus ik neem alles nog even goed door met mijn cursisten. Dan zijn ze tot in de puntjes voorbereid!

Terug naar boven