Een eigen bedrijf starten

Voor veel mensen met ambitie is het hebben van een eigen goedlopend bedrijf hun droomcarrière. De afgelopen jaren zijn er ook steeds meer mensen die de sprong wagen en een eigen bedrijf opstarten. Dankzij internet en social media zijn er nieuwe manieren om naamsbekendheid op te doen en klanten te werven. Toch komt er nog steeds behoorlijk wat bij kijken. In deze blogpost bespreek ik een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het opzetten van je eigen bedrijf!

Wat voor bedrijf gaat het worden?

De eerste vraag die je jezelf stelt is wat voor bedrijf je wilt beginnen. Dat kan van alles zijn, afhankelijk van je ervaring en kennis. Denk bijvoorbeeld aan zelfstandig boekhouder, ontwerper of makelaar. Bedenk wat je met je bedrijf wilt bereiken en schrijf op basis hiervan een ondernemingsplan. Gouden regel: hou het simpel, dan hou je het haalbaar!

Inschrijven bij de KvK

Elk bedrijf in Nederland moet geregistreerd staan, dat doe je bij de Kamer van Koophandel. Je krijgt dan een KvK-nummer en een BTW-nummer. Met het KvK-nummer kom je in het handelsregister en met het BTW-nummer kan je belastingaangifte doen. Bij de KvK geef je ook aan wát voor bedrijf je wilt: een BV, NV of eenmanszaak. Na inschrijving is je eigen bedrijf een feit!

Administratie en verzekeringen

Als ondernemer word je geacht je administratie goed op orde te houden en je eigen verzekeringen (zoals arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen) te regelen. Je administratie moet best omvangrijk zijn, al je inkomsten, uitgaven, facturen en bonnen moeten compleet zijn. Vier keer per jaar, dus elk kwartaal, doe je BTW-aangifte en aan het eind van het fiscale jaar geef je je omzet door aan de belastingdienst. Ook hou je je urenadministratie bij, zodat je weet hoeveel uren je precies gemaakt hebt voor je bedrijf.

Personeel, huisvesting en investeringen

Wat je moet investeren in je bedrijf om te kunnen starten is afhankelijk van het type bedrijf. Als je tekstschrijver wilt worden, nemen sommigen genoegen met een laptop, website en misschien wat visitekaartjes. Als je een schildersbedrijf start, heb je verf en toebehoren nodig, een busje en eventueel ook personeel. Misschien wil je zelfs een kantoor huren. Bij een winkel heb je ook te maken met inkoop. Om de investeringen te financieren gebruik je gespaard geld, mogelijkerwijs in combinatie met een lening.

Aan de slag!

Om je onderneming tot een succes te maken, moet je opdrachten binnenhalen. Gebruik hiervoor je netwerk (lees hier een blogpost over netwerken) en vergroot je naamsbekendheid. Dit kan via het verspreiden van een folder, adverteren op internet of simpelweg potentiële klanten op te bellen. Bedenk van tevoren wat de grootste kans van slagen heeft, aangezien zulke marketing- en acquisitieactiviteiten veel tijd opslokken!

Als je leuke opdrachten binnenhaalt, je administratie en verzekeringen op orde zijn en je steeds meer gaat overhouden aan je harde werk, is eigen baas zijn heerlijk! Een goed plan bedenken van tevoren vergroot je kans op succes. Ondernemers in de dop, waag de sprong en laat zien wat je waard bent!

Terug naar boven