Hoe je examenstress in de hand houdt!

Als je een studie of cursus volgt, krijg je helaas bijna altijd te maken met examens of toetsen. Brrr! Ook in je werk kunnen belangrijke presentaties aanvoelen als een examen: het is nu…of nooit! Daarom wil ik in deze blogpost eens kijken naar wat examenstress nou precies is, wat (ab)normaal is en hoe je je stress kunt verminderen. Want spanning is goed, maar stress zorgt ervoor dat je niet optimaal kunt presteren.

Waarom voel je stress?

Stress is eigenlijk een vorm van spanning die niet afneemt, maar voortdurend aanhoudt. Dit is een onnatuurlijke vorm van spanning. Spanning op zichzelf is heel normaal, we maken dingen mee die nu eenmaal spannend zijn, zoals over een drukke weg fietsen zonder fietspad, in een achtbaan stappen of een geheime verliefdheid opbiechten. Die spanning is nuttig, om ons lichaam in de opperste staat van paraatheid te brengen. Er gaat extra energie naar je hersenen en daardoor kan je goed reageren op de spannende situatie. Niks mis mee dus!

Maar als je te veel en te vaak spanning hebt, waardoor er geen ontspanning meer is, slaat het om naar stress. Je voelt je constant onrustig, ongelukkig en je slaapt slecht. Onzekerheid speelt een grote rol bij stressgevoelens en door de stress voel je je ook steeds onzekerder. Geen goede situatie dus!

Stress voor je examen

Stress tegengaan voordat je examen in zicht komt kan door jezelf een goede planning op te leggen. Maak een lijst van wat er moet gebeuren en wat het belangrijkste is. Door het stappen-overzicht deel je alle taken op in kleinere delen, zodat je telkens een deel kunt afstrepen. Begin met de belangrijke (en haalbare) delen, zodat je die lekker als eerste kunt afstrepen!

Als iets nou niet lukt, probeer dan even stil te staan waarom het niet lukt. Dat klinkt heel logisch, maar vaak blijven mensen hangen in de gedachte ‘het lukt niet’. Als je erachter komt waarom het niet lukt, kan je het probleem ook sneller oplossen. Praat er ook met anderen over als iets niet lukt, deel je angsten en negatieve gevoelens. Misschien kunnen anderen je helpen en je hebt in ieder geval even stoom afgeblazen!

Ook heel belangrijk: ontspan zo nu en dan. Alleen maar doorgaan en doorgaan helpt je niet. Als je een belangrijk stuk gedaan hebt, beloon jezelf dan met iets leuks. Dankzij de ontspanning ben je daarna weer fris om weer door te gaan!

Stress tijdens het examen

Natuurlijk kan je je tijdens het examen ook helemaal opgefokt voelen. Dat is heel begrijpelijk. Als je het idee hebt dat je van top tot teen stijf staat van de angst, neem dan eventjes een pauze. Kijk even om je heen, drink wat en eet een snoepje. Blijf rustig ademen en neem de rust in de ruimte in je op. Zo kan je jezelf weer een beetje tot kalmte dwingen.

Blijf ook altijd realistisch denken. Je hoeft niet alle vragen goed te beantwoorden. Je moet het examen halen, maar toch niet met een perfecte score?! Bedenk ook: ik heb er hard voor gewerkt, haal het heus wel. Geef negatieve gedachten geen ruimte en accepteer ook dat je het gewoon allemaal heel spannend vindt!

De laatste tip is misschien niet wetenschappelijk bewezen, maar kan wel heel nuttig zijn. Veel mensen hebben hun eigen bijgewoonten. Als je een talisman hebt, of iets waar je je gemakkelijk bij voelt, neem het mee! Iedereen is gefocust op zijn examen en niet op jou, dus je kan je mascotte gerust meenemen!

Heel veel succes op je examen/toets/presentatie! Je kan het!

Terug naar boven