Goed overkomen met slimme lichaamstaal (deel 2)

Om tijdens een sollicitatiegesprek, samenwerking of op je werk goed over te komen, is het belangrijk dat je goed nadenkt over hoe je jezelf presenteert. In deze blogpost gaat het om het bewust maken van je onbewuste communicatie. Klinkt ingewikkeld? Nee hoor! In deze blog komen een aantal slimme trucs aan bod waarmee je je lichaamstaal kunt verbeteren. In dit tweede deel: blikrichting en tegenstrijdige signalen. Eerder schreef ik al over een open houding en imitatie.

Het belang van blikrichting

Aankijken (of juist niet!) is een enorm belangrijk aspect van communicatie. Door iemand aan te kijken geef je onbewust aan dat je contact zoekt. Door mensen juist niet aan te kijken geef je juist het signaal af dat je geen contact wenst. In een overvolle trein probeert iedereen dan ook de blik van de anderen te ontwijken. In een sollicitatiegesprek is het dus belangrijk om oogcontact met je gesprekspartner te maken (hoewel dat spannend kan zijn). Anders krijgt degene met wie je praat het idee dat je niet geïnteresseerd bent. Terwijl je alleen z’n blik ontwijkt omdat je bang bent om zenuwachtig te worden!

Naast oogcontact geeft blikrichting nog meer informatie. Als je bijvoorbeeld tijdens een gesprek naar je telefoon of je horloge zit te kijken, zal de ander het idee krijgen dat je haast hebt of weg wilt. Je blikrichting geeft aan wat je ziet en wat je gaat doen. Een onrustig om zich heen kijkend persoon in een drukke tram kun je maar beter niet vertrouwen (zakkenroller?). Probeer tijdens een gesprek dus op een kalme manier je omgeving te bekijken en voldoende oogcontact te maken met je gesprekspartners.

Jezelf met je lichaam tegenspreken

Uit lichaamshouding en lichaamstaal kunnen we vaak zien of iemand liegt. Als mensen wegkijken als ze je antwoorden dat zij echt niet de laatste plak cake hebben opgegeten of met hun handen gaan friemelen als ze bluffen over iets. Aha, leugentje! Het is dus slim om goed naar mensen hun lichaamstaal te ‘luisteren’ als je twijfelt of het wel klopt wat iemand zegt. Vaak ‘lekken’ ze informatie over de waarheid.

Natuurlijk geef ze zelf ook per ongeluk tegenstrijdige signalen. Stel: je hebt een sollicitatiegesprek. Er wordt je gevraagd naar een stage of een bijbaan die er op papier indrukwekkend uitziet. Zelf was je niet zo onder de indruk van die stage of bijbaan. Als je vervolgens tijdens het praten over dit onderwerp wegkijkt van je gesprekspartner, aan je mouw gaat friemelen en een beetje in elkaar zakt, zal de ander misschien je onzekerheid in de gaten krijgen. Probeer dus je lichaamstaal bij je verhaal te matchen!

Ben je onzeker of zenuwachtig tijdens een sollicitatiegesprek of presentatie? Pas op met kauwgom, trommelen met je vingers, hard en veel lachen en verkrampte vingers. Deze dingen geven weg dat je flink nerveus bent!

Terug naar boven