De lol van lesgeven: Financiële duizendpoot Jan Buist

In deze blogserie laten we een aantal van onze docenten aan het woord om te vertellen over hun vakgebied, passie, drijfveren en hun werkwijze. Er verschijnen dus geregeld interviews op de Onderwijsblog met een aantal docenten uit verschillende vakgebieden. Eerder interviewde ik al John Oomen, die op alle niveaus financieel-administratief onderwijs verzorgt voor IPD. Vandaag sprak ik met Jan Buist!

Jan Buist is een ware duizendpoot op het gebied van financiën. Hij heeft veel van het lesmateriaal geschreven dat IPD gebruikt, zowel voor de makelaarsopleiding als voor de financieel-administratieve opleidingen. Hij doceert bedrijfeconomie aan makelaarsstudenten én boekhouden en calculatie aan financieel-administratieve cursisten. IPD werkt al ruim 7 jaar samen met docent Buist en dat houden we zo! Hij is namelijk een échte docent, met liefde voor zijn vak. Hij hoefde niet lang na te denken over mijn vragen; zó bevlogen is hij!

U bent heel enthousiast over uw beroep als docent, waar komt uw passie voor lesgeven vandaan?

Ik hou van het contact met de mensen! Ik ben 52 jaar en heb ook een jaar of tien mijn eigen bedrijf gehad in de ICT, maar toen ik begon met onderwijs geven 7 jaar geleden voelde dat meteen goed. Ik ben me daarna volledig gaan toeleggen op doceren en het schrijven van lesmateriaal. Lesgeven past bij mij. Het creëren van een goede sfeer tijdens de les en zorgen dat iedereen aan bod komt: daar geniet ik enorm van.

In de cursussen die ik geef zitten mensen van verschillende niveaus. Ik vind het een mooie uitdaging om iedereen binnenboord te houden, zodat alle cursisten de eindstreep halen. Juist die ambitie maakt mijn werk zo afwisselend en leuk.

En wat zorgt ervoor dat u graag bij IPD lesgeeft?

IPD biedt de lessen modulair aan. Zo kunnen mensen vaak instromen en zijn de groepen telkens anders. Daarbij is mijn communicatie met het hoofdkantoor goed, IPD is een professionele club die prijsgunstige opleidingen aanbiedt, met goede docenten en goed lesmateriaal. Dan heb ik het niet alleen over het materiaal dat ik zelf heb geschreven, maar ook de andere boeken. En mijn collega-docenten natuurlijk.

U bent zelf gespecialiseerd in financiële onderwerpen. Waarom raadt u mensen aan om een opleiding BKB/BKC te gaan volgen?

Een opleiding BKB/BKC biedt een goed toekomstperspectief. Het is een korte, maar volledige opleiding waar je direct de arbeidsmarkt mee op kunt. Er zijn altijd boekhouders nodig, dus er is veel werk. Het is dus een goede stap om een carrière op te starten. Je kan daarna nog door studeren, maar het hóéft niet! Met BKB/BKC kan je gewoon aan de slag namelijk als administratief medewerker. Intern is er dan zeker ook doorgroeimogelijkheid.

Wat voor mensen treft u aan in uw klassen?

Wat de mensen bij BKB/BKC typeert is dat ze heel serieus zijn. Ze willen het naadje van de kous weten. Dat is mooi, want dat vereist dat jij als docent alles in huis hebt om ze dat te bieden. Die mensen willen het vak goed leren kennen en willen alles weten. Ongeacht of ze jonge meiden, herintredende huisvrouwen of omscholende heren zijn. Iedereen doet ongelofelijk zijn best en dat maakt het lesgeven voor mij leuk!

Met zoveel ervaring met verschillende cursisten heeft u vast een goede studietip voor onze cursisten. Wat vertelt u ze altijd in de klas?

Maak altijd een goede studieplanning. Het is belangrijk om het huiswerk goed bij te houden, dan is de kans dat je slaagt voor het examen heel groot! Steek dus veel tijd in het onderhouden van de lesstof, dan haal je het meest uit de lessen. Neem je studie serieus!

Terug naar boven