De lol van lesgeven: IPD directeur Henk Rugenbrink

In deze blogserie laten we een aantal van onze docenten aan het woord om te vertellen over hun vakgebied, drijfveren en hun werkwijze. Eerder interviewde ik al John Oomen en Jan Buist. In deze editie interviewde ik directeur van IPD; Henk Rugenbrink. Ik vroeg hem over zijn liefde voor onderwijs en over hoe hij IPD heeft opgericht.

Wat heeft u met onderwijs?

Ik ben opgeleid voor onderwijs, ik ben vakdidacticus. Dat was voor mij een logische keus want onderwijs heeft me altijd geïnteresseerd. Wat ik er zo mooi aan vind, is dat mensen zich via onderwijs kunnen verbeteren. Ze kunnen meer uit het leven halen en daar worden ze gelukkiger van. Dat trekt me aan.

Dat is inderdaad een mooi streven. Hoe is dat gerelateerd tot uw keuze voor volwassenenonderwijs?

Ik heb een eerste, tweede en derde onderwijsgraad en ben van oorsprong natuurkundig bioloog. Ik heb veel voor de klas gestaan en zelf lesmateriaal ontwikkeld. Lesgeven aan volwassenen vond ik het leukst, die hebben het namelijk druk en zijn dus kritisch tijdens de les. Mijn ervaring is dat volwassenen die onderwijs volgen heel gemotiveerd zijn. Dat is dan toch prachtig om die mensen te kunnen begeleiden?

Nu staat u niet meer voor de klas. Hoe is dat gegaan, van onderwijzer naar directeur?

Eind jaren ’80 werkte ik voor een ander onderwijsinstituut. Leuk, maar iets viel me daar erg op: ik vond het vreemd dat overal alle opleidingen precies één schooljaar lang duurden. Dat is namelijk niet per se wat de cursist wil. Dus daar zag ik een kans. Ik wilde opleidingen ontwikkelen die meer bij de cursist pasten in plaats van bij de docent. Ik ben toen voor mezelf begonnen en korte financiële opleidingen gaan geven onder de naam Instituut voor Praktijkdiploma’s (IPD) in 1990. Dat liep als een trein dus er kwamen steeds meer mensen bij. Nu werken er ongeveer 20 mensen vast in dienst bij IPD en werken we samen met zo’n 100 ervaren docenten door het hele land. Zo hebben we alles in huis om onze cursisten prima onderwijs te bieden voor een scherpe prijs.

Hoe is het om een onderwijsinstituut te leiden? Geniet u daar net zo van als het lesgeven dat u vroeger deed?

Het is leuk en druk! Ik wil goed op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs. Ik wil weten wat er speelt, zowel binnen IPD als erbuiten. Zeker ook om te kunnen blijven innoveren, om in te spelen op de behoeften van onze cursisten en potentiële cursisten.

Wat onderscheidt IPD precies van de concurrenten? Hoe zorgt u daar voor?

Ik hou me persoonlijk bezig met het werven van goede nieuwe docenten. We willen dat onze docenten ervaren én enthousiast zijn. Ook zorgen we voor de juiste papieren, zoals een ISO-certificering voor ons instituut. Dan weten onze cursisten waar ze aan toe zijn. We geven veel voorlichting, waardoor we ambitieuze studenten aantrekken waarvan de meeste slagen. En wat ik eerder al zei, onze cursussen en lesmaterialen zijn toegesneden op de wensen van de cursist: korte, praktijkgerichte opleidingen die toewerken naar het halen van het diploma. Mensen willen namelijk aan het werk, zo snel mogelijk!

En de opleidingen van IPD? Die zijn best gevarieerd, van makelaardij tot financiële administratie en creatieve beroepen. Hoe komt dat aanbod tot stand?

We focussen sterk op cursussen met veel kansen, waar werkgelegenheid voor is. We bieden een breed aanbod, maar alleen opleidingen waarvan ik weet dat mensen er snel een baan mee kunnen krijgen. Opleidingen die te weinig baanperspectief bieden halen we van het programma. Daar hebben onze cursisten niets aan.

En wat heeft u nog op uw agenda staan voor de aankomende tijd voor IPD?

Het is even schrikken als je nu leest dat er in oktober 17.000 werklozen bijgekomen zijn. De spelregels van de markt zijn aan het veranderen. Ik blijf telkens op zoek naar kansen in de markt. Waar zit de groei? Waar komen banen in vrij? Ons huidige opleidingsaanbod zit precies in die hoek waar groei zit. Vooral in de (loon-)administratie en vastgoed zijn veel banen te vinden. Nu én in de toekomst. Maar we blijven ook nieuwe cursussen op poten aan het zetten waar nog groei in zit. We blijven in beweging!

Terug naar boven