Zó presenteren dat iedereen luistert (deel 1)

Er zijn mensen die als ze aan het woord zijn alle luisteraars aan hun lippen hebben hangen. Die kan je natuurtalenten noemen, maar met een beetje oefening kan je het ook leren. Je kunt je presentatietalent namelijk flink verbeteren door je aan een aantal dingen te houden. In dit nieuwe drieluik wil ik graag ingaan op 3 aspecten waar een goede presentatie op gestoeld is: inhoud, stijl en uitvoering. In deze eerste post ga ik in op hoe je inhoudelijk een goede presentatie opzet!

Structuur is essentieel
Als je de luisteraar wilt grijpen, moet die weten wat er allemaal gaat komen. Presentaties waar een duidelijke structuur in zit worden over het algemeen een stuk hoger gewaardeerd dan presentaties die zwabberen. Plan van te voren wat je rode draad is en bouw momenten in je presentatie waar je duidelijk uitlegt waarom je vertelt wat je vertelt en wat mensen nog meer kunnen verwachten.

Kies wat je wilt zeggen
Het is verleidelijk om teveel te willen zeggen. Je denkt vaak zelf dat het meeste van wat je zegt bekend is, maar voor je luisteraars is het vaak nieuwe informatie. Als je te veel nieuwe informatie vertelt, kost dat de luisteraar te veel energie. Daarbij is het moeilijk om een duidelijke structuur te houden in een presentatie die bomvol informatie zit. Bedenk dus wat het belangrijkste is. Je hoeft niet álles te vertellen.

Stem af op je luisteraar
Bij het kiezen van je inhoud moet je altijd even stilstaan bij voor wie je gaat presenteren. Wat is het niveau van je luisteraars? Wat verwachten ze? Voor mede-vakgenoten kan je prima vaktaal in je presentatie verwerken, maar bij een publiek dat niet zo bekend is met je onderwerp ligt dat anders. Neem de tijd om begrippen even uit te leggen, zodat je ze niet kwijtraakt omdat ze het niet meer goed begrijpen!

Show, don’t tell
Je presentatie wordt levendiger als je kunt laten zien waar je over aan het praten bent. Dat kan met een powerpoint, maar ook door voorbeeldproducten of tekeningen. Ga geen spullen doorgeven aan je luisteraars. Zo geef je ze een reden om afgeleid te worden. Na de presentatie kunnen ze het bekijken. Bij een powerpointpresentatie is het handig om relevante afbeeldingen te laten zien. Pas op met overvolle slides vol tekst!

Introductie en afsluiting
Mensen onthouden over het algemeen maar een klein deel van de presentatie, maar baseren daar vervolgens wel hun mening op. De belangrijkste momenten zijn je opening en je slot. De opening omdat je daar de aandacht mee trekt en het slot omdat mensen de meest recente informatie het beste onthouden. Besteed dus aandacht aan deze twee elementen. Begin bijvoorbeeld met een spraakmakend voorbeeld of een anekdote. Het is leuk als je in je slot ook terugkomt op wat je in je opening hebt gezegd. Dan snappen mensen beter dat het afgelopen is en zien ze je presentatie ook als ‘completer’. Dit heet de ‘cirkeltechniek’.

Terug naar boven