Klaar voor de arbeidsmarkt!

Studeren is leuk, maar het hele nut van een studie of cursus is dat je daarna aan het werk kan met je diploma! Hoe zorg je er nu voor dat je zo snel mogelijk van studie naar baan gaat? In deze blogpost geef ik een aantal tips waar je tijdens het studeren rekening mee kunt houden.

1. Ga op zoek naar je talent
Je kiest een studie uit op de dingen die je interessant vindt en wellicht ook op het arbeidsperspectief dat het biedt. Stel je doet een opleiding tot boekhouder, dan volg je een aantal vakken. Sta af en toe stil bij de vragen: wat vind ik hier leuk aan? Ben ik hier heel goed in? Zo kom je er achter wat je sterke punten zijn en minder sterke punten. Tijdens het solliciteren kan je vervolgens beter uitleggen aan je potentiële werkgever waar je in uitblinkt en of de functie dus echt goed bij je past. Dan kom je een stuk professioneler over!

Koppel je dit ook aan je karakter, dan komt je nog beter over. Als je bijvoorbeeld altijd heel zorgvuldig bent, kan je ook aangeven dat dit er voor zorgt dat jij een goede boekhouder bent en dat je daarom ook extra plezier uit je werk haalt. Zo kom je over als iemand die én bekwaam is én lol in zijn beroep heeft!

2. Specialiseer waar het kan
Zeker als je goed in kaart hebt gebracht wat jou goed maakt in je beroep, kan je dit ook gaan uitwerken. Hou je van meer verantwoordelijkheid en wil je graag een leidinggevende functie? Dan kan je een vervolgcursus doen waarin dit centraal staat. Zo kan je meer ervaring opdoen in je talent en tijdens het solliciteren laten zien dat je geïnteresseerd en gekwalificeerd bent voor een specialistische taak.

Door meer aandacht aan een specifiek onderwerp te geven (denk aan het voorbeeld van de boekhouder, die kan zich specialiseren in boekhoudingen voor ZZP’ers) kan je ook jezelf onderscheiden van andere sollicitanten. Je kan zo beter laten zien wat je allemaal in huis hebt.

3. Probeer werkervaring op te doen
De meeste werkgevers houden erg van werkervaring. Natuurlijk is het hartstikke goed als je met een ‘vers’ erkend diploma kan gaan solliciteren, maar met wat werkervaring sta je nog sterker in je schoenen! Wellicht kan je tijdens je opleiding alvast proberen ergens parttime te gaan werken. Hou alle vacaturesites dus goed in de gaten.

Ook kan je stage gaan lopen bij een bedrijf of organisatie. Het nadeel daarvan is dat je weinig of helemaal geen vergoeding krijgt. Het grote voordeel is dat je wel alvast de praktijk goed kunt leren kennen. Met die ervaring kan je tijdens het solliciteren laten zien dat je precies weet hoe de vork in de steel zit en dat je al veel praktische vaardigheden hebt. En misschien mag je wel blijven bij je stageadres na je opleiding!

Met je talent, specialisme en ervaring op zak sta je sterk in je schoenen. Lees hier nog een blogpost over het schrijven van een correct CV en dan ben je helemaal klaar voor je ideale baan!

Terug naar boven