Zó presenteren dat iedereen luistert (deel 2)

Er zijn mensen die als ze aan het woord zijn alle luisteraars aan hun lippen hebben hangen. Dat kan je een natuurtalent noemen, maar met een beetje oefening kan je het ook leren. Je kunt je presentatietalent namelijk flink verbeteren door je aan een aantal principes te houden. In dit nieuwe drieluik wil ik graag ingaan op de 3 aspecten waar een goede presentatie op gestoeld is: inhoud, stijl en uitvoering. Eerder schreef ik al over de inhoud. In deze tweede post ga ik in op hoe je met een slimme stijl je presentatie meer flair kunt geven!

Spreek beeldend en concreet
Door beelden te gebruiken maak je de informatie in je presentatie concreet. Stel, je moet een verhaal houden over een enorm perceel (als makelaar). Je kan de cijfers geven over hoe veel hectare het is. Maar veel mensen zijn niet goed in cijfers. Je kan in dit geval ook vertellen hoeveel voetbalvelden het perceel ongeveer is. Hiermee kunnen mensen zich beter voorstellen wat je bedoelt. Dit geldt ook voor lastige begrippen. Geef een alledaags voorbeeld en je publiek zal het waarderen.

Gebruik aantrekkelijke stijlmiddelen
Je hoeft echt geen Obama te zijn om goed te spreken. Er zijn namelijk een aantal trucjes waarmee je mooie zinnen kunt formuleren. En mooie zinnen blijven beter plakken en worden overtuigender gevonden!

Een klassiek stijlmiddel is de drieslag. Hierbij gebruik je drie woorden of stukjes zin. Een voorbeeld: ‘Het is belangrijk om meer licht in huis te halen. Je wordt er vrolijker, energieker en gelukkiger van. Uit onderzoek blijkt dat mensen drieslagen goed onthouden en het prettig vinden om er naar te luisteren. Gebruik dus liever 3 woorden, dan dat je er nog een vierde tussen propt.

Ook succesvol is de alliteratie. Hierbij is de eerste letter van twee of meer woorden gelijk. Iets een ‘linke loonadministratie’ noemen zorgt voor meer aandacht dan dat je het typeert als ‘een loonadministratie met een zwakke waarheidsbasis’. Je kan natuurlijk ook overdrijven. ‘Zullen ZZP’ers zelf zicht zoeken op zulke zaken?’ gaat te ver. Maar een onverwachte alliteratie kan zeker verrassen en de luisteraar een aangenaam gevoel geven.

Een stijlfiguur dat aantrekkelijker is dan z’n naam is de subiectio. Maar wat betekent het? Nou, een subiectio is een vraag die de presentator stelt en vervolgens beantwoordt. Wat voor effect bereik je daar mee? De luisteraar gaat in zijn hoofd op zoek naar het antwoord en daarmee bereik je meer aandacht en begrip. Bijvoorbeeld: ‘Wat heeft een bedrijf eigenlijk aan een nauwkeurige boekhouding? Al je geldzaken zijn dan op orde en je kunt veilige beslissingen nemen voor de toekomst.’

Pas op met humor
Humor kan er voor zorgen dat mensen je presentatie leuker vinden. Maar je weet nooit hoe groot het gevoel voor humor bij je toehoorders is! Vaak wordt zelfspot aangeraden als een veilige manier om je publiek te laten lachen. Dit kan je je alleen veroorloven als je publiek je serieus neemt. Neem nooit jezelf de maat als je wilt dat mensen je professioneel vinden. Racistische grappen en vrouwengrappen vallen meestal slecht. Niet doen dus.

Terug naar boven