3 stappen om strak te plannen

Als je veel taken te doen hebt (studie – werk – gezin – hobby’s – zorg), is het belangrijk om goed te plannen. Zo krijg je ’t voor elkaar om al je klussen af te krijgen en het liefst op zo’n manier dat je er niet gestrest van wordt! Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want soms heb je zo veel te doen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blogpost wil ik dan ook graag 3 stappen delen waarmee je beter kunt plannen en dus méér gedaan kunt krijgen met minder stress!

1. Stel je prioriteiten
Als je to-do-lijst flinke vormen aan begint te nemen, dan is het tijd om overzicht te krijgen in wat je eerst gaat doen en wat later kan. Schrijf eerst alle taken op. De volgorde bepaal je door jezelf twee vragen te stellen:

  • Is het belangrijk?
  • Is het urgent? (moet het snel gebeuren)

De dingen die zowel belangrijk als urgent zijn, die doe je zo snel mogelijk (niet uitstellen!). Daarna doe je de dingen die alleen urgent zijn. Dingen die wèl belangrijk, maar niet zo urgent zijn, plan je voor dezelfde week in. Die hoeven niet direct. Dingen die niet zo belangrijk én niet zo urgent zijn, kan je opschrijven en uitstellen totdat je een keer veel tijd over hebt. Zo kom je als het goed is met lijst waar een duidelijke volgorde in zit!

2. Maak een weekplanning
Nu je een prioriteitenlijst hebt opgesteld kan je een goede weekplanning gaan maken. Plan eerst de dingen die prioriteit hebben en de vaste taken in (zoals naar de les gaan of werktijden). Dan zie je direct waar er nog ‘gaten’ in je planning zitten die je met de andere taken kunt opvullen. Het is verstandig om meteen een weekplanning te maken, in plaats van een dagplanning. Met je dan meer overzicht hebt over of je alles afkrijgt (dus meer rust in je hoofd!).

3. Hou je planning in de gaten en evalueer
Tijdens het uitvoeren van je planning is het belangrijk dat je af en toe even terugkijkt en in de gaten houdt hoeveel tijd je aan een bepaalde taak hebt besteed. Ten eerste is het heel motiverend om dingen af te strepen. Ten tweede krijg je zo steeds meer inzicht hoeveel tijd een taak precies kost. Zo kan je ook steeds strakker gaan plannen! Ook kan je op deze manier in de gaten krijgen wat je valkuilen zijn. Schrijf die ook op zodat je er in je planning rekening mee kunt houden. Merk je bijvoorbeeld dat je ’s avonds slecht kunt concentreren? Plan dan de denk-dingen ’s ochtends en de doe-dingen ’s avonds!

Al doende leert men, dus ga aan de slag met een planning en dan zal je merken dat het steeds beter zal gaan. Succes!

Terug naar boven