Een baanwaardig uiterlijk

Mensen vellen snel een oordeel, soms al op basis van hoe iemand eruit ziet. Dat geldt ook bij sollicitatiegesprekken. Een goede outfit en uitstraling kunnen je een streepje voor geven, terwijl een mislukte outfit ook ervoor kan zorgen dat je al op achterstand komt te staan. Kleren maken de man! Daarom ga ik in deze blogpost in op de dingen waar je op moet letten als je op de dag van een sollicitatiegesprek voor je kledingkast staat.

1. De perfecte outfit bestaat niet, maar een gepaste kledij wel
Het is natuurlijk afhankelijk van het bedrijf waar je wilt gaan werken welke kleding het meest gepast is voor een sollicitatiegesprek. Bij sommige organisatie is het misschien normaal dat je in pak komt, maar steeds vaker is een gewone nette outfit de logische keus. Bekijk van tevoren wat voor soort bedrijf het is en hoe de werknemers worden gepresenteerd in brochures en op de website. Dan kan je waarschijnlijk al een goede inschatting maken van de dresscode.

Minstens even belangrijk is het om kleding te dragen waar jíj je prettig in voelt. Zorg dat je kleding past en lekker zit, zodat je geen zorgen over té korte broekspijpen of shirts hebt. Blijf wel altijd weg van te sexy outfits of hele uitgesproken prints. Een overhemd met nette broek of een jurkje tot op de knieën is over het algemeen een prima outfit. Eventjes je schoenen poetsen kan ook zelden kwaad (en witte sportsokken in de lade laten!).

2. Zorg dat je netjes en verzorgd bent
Verzorgde mensen worden sneller als verantwoordelijke en aangename mensen gezien. Zorg ervoor dat je neutraal ruikt. Een knoflook-, koffie- of sigarettenadem zal onbewust een negatieve invloed hebben op je gesprekspartners. Hetzelfde geldt voor heftige deodorantgeur of parfum. Jij ruikt het zelf niet zo heftig (omdat je de geur gewend bent), maar de ander kan zich er aan storen. Wees dus zuinig met het opdoen van geuren. Vergeet niet om van tevoren naar de kapper te gaan en je nagels netjes te verzorgen.

3. Wees jezelf, maar verplaats je in de ander
Meestal geldt: wees jezelf, want als je ergens gaat werken kom je er ook als jezelf. Maar er zijn toch een aantal dingen waar je op kunt letten om je persoonlijke keuzes iets af te zwakken tijdens een sollicitatiegesprek. Tatoeages en piercings worden niet door iedereen gewaardeerd. Kan je ze bedekken of uitdoen, dan kun je dat overwegen. Dat geldt ook voor hele dure merkkleding of merken waar mensen een negatief beeld bij kunnen hebben (Lonsdale bijvoorbeeld zien sommige mensen als kleding voor relschoppers, hoewel dat helemaal niet zo hoeft te zijn). Hetzelfde geldt voor heftige make-up. Niet iedereen houdt daarvan.

Uiteindelijk gaat het natuurlijk niet alleen om de kleding, het gaat er ook om wat je uitstraalt. Kies dus liever voor kleding waar je je goed in voelt, dan straal je waarschijnlijk ook uit dat je lekker in je vel zit. Succes met solliciteren!

Terug naar boven