Interview met IPD studieadviseuse!

De meeste goedlopende carrières beginnen met de keuze van een geschikte opleiding. Dan kan je wel een goed advies gebruiken. Eén van de leukste banen bij IPD (vinden de adviseurs zelf) is studieadvies geven. Ik sprak vandaag met Githa, die het afgelopen jaar al veel cursisten naar de juiste opleiding begeleidde. Hoe is het om studieadviseur te zijn? Hoe helpt ze mensen aan de goede studie?

Zijn er veel studiegesprekken bij IPD? Wat voor mensen komen daar op af?

‘Nou, best veel. Vaak wel zo’n 12 gesprekken per week. Mensen vinden het fijn om ons te ontmoeten en om aan hun zelfvertrouwen te werken. Zowel makelaars, boekhouders of tuinontwerpers. Even komen praten, zodat IPD tastbaar wordt. Ze zijn van harte welkom, voor ons is het ook leuk om onze cursisten persoonlijk te spreken.’

Hoe gaat zo’n persoonlijk gesprek dan? Waar heb je het allemaal over?

‘Wat ik heel belangrijk vind, is om de cursist aan het woord te laten. Ik laat mensen altijd vertellen over hun achtergrond en wat ze willen. Dan krijg ik een goede indruk van de persoon die tegenover me zit. We nemen de studie door en ik laat het lesmateriaal zien. Zo weten mensen precies wat ze kunnen verwachten’.

‘Vaak hebben mensen al eens een schriftelijke studie geprobeerd, zonder succes. Ik geef mensen een lekkere kop koffie en laat ze zien dat ze via onze klassikale lessen snel hun diploma kunnen halen. Ik snap heel goed dat mensen na zo’n ervaring met thuisstudie gewoon iemand in het echt willen spreken! Dan heb je het idee dat je op de juiste plek bent.’

Klinkt allemaal goed. Is dat ook wat je aantrekt in je werk?

‘Ik vind het vooral heel erg leuk om mensen te kunnen helpen met hun toekomst. Mensen kunnen zelf vaak al heel goed aangeven wat ze graag willen. Wij kijken naar hun vooropleiding en naar welk niveau en welke opleidingsvorm daar bij past. Zo zorgen we dat mensen op de juiste plek terecht komen en snel hun diploma halen!’

Heb je daarna nog contact met de mensen die je ontmoet tijdens zo’n studiegesprek?

‘Juist die mensen spreek ik daarna veel! Ik blijf contactpersoon, omdat je elkaar toch al beter kent. Dat levert hele leuke mailtjes op. Vorige week mailde één van de dames die ik op gesprek heb gehad dat het zo goed ging met de opleiding en dat ze zo blij is met haar keuze. Je bouwt toch een band op, dus dan is het superleuk om te horen dat het goed gaat.’

Heb je nog een tip voor mensen die op zoek zijn naar de juiste studie?

‘Het belangrijkste is dat je nadenkt over welke studie voor jou toekomst biedt. De studies die je bij IPD kunt doen hebben allemaal een goed arbeidsperspectief. Daar gaat het toch om: een goede baan vinden na (of tijdens) je opleiding. Stel jezelf de vraag: waar heb ik wat aan? Waar ligt mijn kracht? Dan kom je er vanzelf achter welke opleiding bij je past!’

Wil je een afspraak maken met Githa of een van onze andere adviseurs? Bel 030 244 77 30 of ga naar onze website!

Terug naar boven