Salaris checken, hoeveel kan ik verdienen?

Vaak wordt er in vacatureteksten niet precies gezegd hoeveel salaris er wordt betaald voor de functie. Dan staat er dat er een ‘marktconform salaris’ wordt geboden. Daar schiet je dus weinig mee op. Hoeveel is ‘marktconform’ namelijk? En zelfs al weet je het bruto loon, hoeveel hou je er netto (na aftrek belastingen en zorg) aan over? Het is prettig om enigszins een idee te hebben wat voor salaris je voor een functie kan verwachten. Maar hoe kom je aan die informatie? In deze blogpost geef ik een aantal tips!

Contact opnemen met het bedrijf?
Natuurlijk kan je contact opnemen met het bedrijf waar de vacature voor is. Van tevoren is er vaak een functieprofiel opgesteld voordat de vacature is opgesteld, dus hebben de leidinggevenden wel een inschatting hoeveel salaris ze willen gaan betalen. Dat wil niet zeggen dat het bedrijf die informatie zomaar aan je geeft. Soms willen ze ook even kijken wat er voor mensen afkomen op de vacature, of weten ze nog niets zo goed hoeveel loon gepast is voor de functie. Daarbij krijg je ook niet zomaar iemand aan de lijn die informatie over het loon heeft en je wil ook niet meteen als een geldwolf overkomen. Niet de meest handige manier dus!

Online checken hoeveel loon je kan verwachten
Er zijn een aantal websites die een database bijhouden met salarissen. Via deze websites kan je snel kijken hoeveel andere mensen met dezelfde functie verdienen. Nuttige informatie, want dan weet je meteen hoeveel salaris de openstaande functie ten minste zou moeten opleveren. Op de website van Loonwijzer kan je een salarischeck doen en bekijken wat het minimumloon is voor bepaalde functies. Ook op de website van Intermediair kan je het Salariskompas invullen en informatie vinden over secundaire arbeidsvoorwaarden.

Bruto – netto
Als je de Loonwijzer of het Salariskompas hebt ingevuld, heb je een idee hoeveel salaris de functie zou moeten opleveren. Maar hoeveel hou je daar netto aan over? Wat staat er aan het einde van de maand op je loonstrookje? Hiervoor kan je de bruto-netto-check doen op de website van Loonwijzer. Je kan rekening houden met specifieke CAO’s (arbeidsafspraken) als dat het geval is. Zo kan je een goede inschatting maken hoeveel salaris je kunt verwachten en of dit klopt bij wat je in gedachten had. Voordat je gaat onderhandelen is het ook verstandig om te weten wat je bruto moet eisen om je gewenste netto-bedrag over te houden.

Loonwijzer heeft ook een grappige pagina met VIP-salarissen. Wist je dat onze premier Mark Rutte maar liefst € 12.041,00 per maand verdient? Misschien iets meer dan jij en ik verdienen, maar het is een mooi streven voor de toekomst!

Succes met salarisonderhandelingen!

Terug naar boven