4 aandachtspunten bij het kiezen van een opleider

Er zijn behoorlijk wat onderwijsinstituten in Nederland. Elk opleidingsinstituut heeft zijn eigen manier van werken, dus het is belangrijk om goed te vergelijken voordat je kiest waar je een opleiding gaat doen! In deze blogpost daarom 5 punten waar je op moet letten als je een opleider kiest.

1. Wat krijg je voor je geld?
Het heeft weinig zin om prijzen te vergelijken als je niet duidelijk op een rijtje hebt wat je allemaal krijgt voor die prijs. In het reguliere onderwijs krijg je heel erg veel lessen, dus dat kost veel geld en duurt vaak dus jaren. Bij een particuliere klassikale opleider krijg je tussen de 5 en de 52 lessen (afhankelijk van de opleiding) en kun je ook vaak ’s avonds of in het weekend les volgen. Bij een schriftelijke opleider krijg je helemaal geen lessen.

2. Wat voor diploma kan je krijgen?
Niet elke opleider leidt voor dezelfde diploma’s op. Het is belangrijk om erg te letten op dat je diploma onafhankelijk is en wordt erkend door de branche waar je wilt werken. Veel instituten maken hun eigen examens en geven zelf een diploma uit. Dit is dus geen erkend diploma, dus het heeft weinig marktwaarde. Onder andere IPD werkt samen met erkende exameninstituten zoals het EHCB, SVM NIVO, Stibex en de Associatie. Die diploma’s zijn onafhankelijk en bewijzen dat je écht vakbekwaam bent.

Vraag ook altijd expliciet welke baanmogelijkheden de opleiding biedt. Er zijn bijvoorbeeld veel mensen die via een HBO-studie de makelaardij in willen, maar met dit diploma kan je geen makelaar worden! Let dus altijd heel goed op het niveau en het baanperspectief. Je wilt niet maanden of zelfs jaren voor niets studeren! Met de opleiding Basistheorie Makelaar-taxateur kan je overigens wel direct de makelaardij in.

3. Wat voor erkenningen en certificaten heeft het instituut?
Een goede manier om particuliere instituten op kwaliteit te checken is via de certificaten. Staan ze ingeschreven bij de NRTO (Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleiding), dan houden ze zich aan hun gedragscode. Ook een ISO-certificering is een goede graadmeter. Deze certificering betekent dat het kwaliteitsmanagement en klanttevredenheid van hoog niveau zijn. Andere graadmeters zijn bijvoorbeeld DEKRA en CRKBO. Let ook op of de opleider de docenten geregeld bijscholing biedt!

4. Hoe lang duurt de opleiding, wanneer krijg je les en wanneer kan je starten?
Het is verstandig om van te voren na te gaan hoeveel lessen de opleiding precies heeft en wanneer je dus klaar bent. Een aantal opleiders bieden elke paar maanden nieuwe startdata zodat je snel kunt instromen. Bij traditionele instellingen kan je vaak alleen in september of soms in februari starten. Wanneer zijn de lessen? Overdag, ’s avonds of in het weekend? Als je startdata en lesdata hebt, kan je de opleiding precies goed inplannen!

Er zijn nog meer dingen waar je op kunt letten: wordt de prijs duidelijk aangegeven of zijn er verborgen kosten? Krijg je ook examentraining? Zijn je boeken bij de prijs inbegrepen of koop je die los? Zijn de boeken actueel? Heb je een goed aanspreekpunt voor als je problemen hebt of vragen? Als je een les mist, is er dan een mogelijkheid om die in te halen?

Succes met kiezen, kijk ook eens naar onze korte opleidingen!

Terug naar boven