5 tips om goed voorbereid te zijn op je examen

Examens: het moment van de waarheid! Het is een evenement waar mensen vaak weken van tevoren al buikpijn van krijgen. Heel begrijpelijk, maar je kan dat rotgevoel via een aantal tips flink verminderen. Daarom deze week een blogpost met tips hoe je je goed kunt voorbereiden op examen!

1. Begin op tijd met voorbereiden
Je zou denken dat deze tip een beetje voor zichzelf spreekt, maar er zijn zat mensen die op het allerlaatste moment beginnen met studeren voor een examen. De beste aanpak is om tijdens het volgen van je lessen al samenvattingen voor jezelf te maken en wat leerwerk te doen. Zo hoef je tijdens het studeren voor je examen alleen nog maar je eigen samenvattingen door te lezen en de belangrijkste dingen te herhalen. Als je tijdens de opleiding achterloopt, probeer dan een moment te vinden waarop je zorgt dat je weer helemaal bij bent. Een goed begin is het halve werk! Zo zorg je ook dat je genoeg pauzes kunt nemen, dat zorgt ervoor dat je de leerstof beter onthoudt.

2. Bedenk hoe het examen eruit gaat zien
Je kan helaas nooit helemaal voorspellen wat er gevraagd wordt op je examen, maar je kan wel veel voorspellen, door oude examens te oefenen. Zoek de hoofdlijnen op, wat zijn de belangrijkste onderwerpen? Wat moet je in de praktijk straks allemaal kunnen? Ook kan je aan je docent om studietips vragen, zij weten meestal wat het belangrijkste is om goed te leren. Bedenk ook: wat voor vragen krijg je? Bij open vragen leer je op een andere manier dan bij multiple choice-vragen!

3. Oefen door te DOEN en overhoor jezelf
Door dingen vaak te doen, ga je vanzelf alle stappen onthouden. Het invullen van koopaktes (makelaars), het opmaken van balansen (boekhouders), het invullen van verzekeringsformulieren (loonadministrateurs) en het tekenen van ontwerpen (binnenhuis– en tuinontwerpers) is dus een prima oefening voor je examen. Je kan ook je huiswerk nogmaals maken, die oefeningen zijn bedoeld om de handeling onder de knie te krijgen. Tijdens de opleiding goed het huiswerk voorbereiden is dus belangrijk!

Je kan jezelf ook overhoren op de feitjes die je uit je hoofd moet leren. Koop een stel stevige witte kaarten (de Hema heeft zulke kaarten bijvoorbeeld) en schrijf de vraag, de term of het rijtje op de ene kant. Op de andere kant schrijf je het antwoord. Zo kan je gemakkelijk leren. Maak verschillende stapeltjes met dingen die je wel weet, dingen die je soms wel weet en soms niet en dingen die je lastig onthoudt. De stapel met de lastigste dingen oefen je het vaakst, tussendoor. Tijdens het koken of tandenpoetsen kan je gemakkelijk even wat vragen oefenen!

4. Ga uitgerust en goed geluimd naar het examen
Hoe verleidelijk het ook mag zijn om ’s avonds nog even flink te blokken, doe het niet. Het heeft namelijk helemaal geen zin om op het laatste moment nog te proberen grote hoeveelheden informatie tot je te nemen. Gebruik die tijd liever om je nog even te ontspannen en op tijd naar bed te gaan. Je hersenen werken een stuk beter als ze goed uitgerust zijn! Leg ook alvast voldoende pennen, voedsel en drinken klaar, zodat je je niet hoeft te haasten als je op weg gaat naar je examen.

5. Laat je niet gek maken tijdens het examen
Het overkomt veel mensen: supergoed voorbereid, maar zó nerveus op het examen dat ze het verpesten. Hartstikke zonde! Bedenk altijd dat je je uiterste best hebt gedaan, dus dat het zeker gaat lukken. Zijn er vragen waar je het antwoord niet meer weet? Sla ze dan even over, misschien kom je er later op. Focus je aandacht even eerst op de vragen die je wèl weet! Als je het idee hebt dat je ‘blokkeert’, neem dan eventjes pauze. Drink wat, of ga even naar het toilet. Je zal zien dat je daarna weer beter kunt nadenken. Haast je niet, want dan lees je misschien niet goed. Neem de tijd om de vraag goed te lezen (en bij multiple choice-vragen natuurlijk ook de antwoorden). En bedenk: je hoeft geen 10 te halen, met een 6 ben je ook geslaagd!

Heel veel succes, je kan het!

Terug naar boven