De lol van lesgeven: multitalent en binnenhuisontwerper Annelies Valentijn

In deze blogserie laten we een aantal van onze docenten aan het woord om te vertellen over hun vakgebied, passie, drijfveren en hun werkwijze. Er verschijnen dus geregeld interviews op de Onderwijsblog met een aantal docenten uit verschillende vakgebieden. Vandaag sprak ik met Annelies Valentijn, binnenhuisontwerper én docent voor IPD!

Annelies Valentijn geeft al drie jaar met veel plezier les bij IPD. Nadat ze jaren bij verschillende ontwerpbureaus had gewerkt, besloot ze 6 jaar geleden om voor zichzelf te beginnen. Inmiddels loopt het storm bij haar ontwerpbureau Studio Valentijn en heeft ze zich gespecialiseerd in lichtadvies.

Wat voor klussen doe je allemaal binnen je eigen bedrijf?

Ik ontwerp veel interieurs, zoals badkamers en keukens op maat. Elke klus is weer anders en ik kom zowel bij zakelijke klanten als bij particulieren om een ontwerp te maken. Het allerleukste vind ik natuurlijk het geven van lichtadvies. En dan niet alleen het technische aspect, maar vooral ook hoeveel schoonheid licht kan geven als het goed gedaan wordt. Daar schijf ik ook over op de weblog Licht en Luchtig. En ik geef natuurlijk les bij IPD!

Ja, over dat lesgeven gesproken, waar komt die passie eigenlijk vandaan?

Door les te geven krijg je de kans om je kennis over te dragen op anderen. Daar geniet ik heel erg van. Ook blijf ik dankzij het contact met de cursisten zelf up to date! De cursisten helpen elkaar én mij om creatief bezig te zijn. We lezen veel artikelen, tijdschriften en blogs om de laatste trends goed bij te houden en ik laat de cursisten presentaties houden over architecten en ontwerpers. Zo leren ze meteen goed presenteren, aangezien dat een belangrijk onderdeel van het examen is.

Je zoekt dus veel extra lesmateriaal zelf, hoe gaan de lessen verder?

Ik probeer altijd veel interactie in de les te hebben. Het is voor niemand leuk als ik een paar uur achter elkaar alleen maar sta te praten. We zijn in de les aan het ontwerpen, we geven elkaar feedback en ik laat de cursisten zelf dingen aandragen. De nadruk van de opleiding ligt echt op het leren van de praktijk en het opdoen van de nodige kennis. Ik kan me niet voorstellen dat je via een schriftelijke cursus een goede ontwerper kunt worden!

Wat voor cursisten zitten er bij je in de les?

Heel gevarieerd eigenlijk. Enerzijds jonge mensen die van de middelbare school af komen en geen opleiding van 4 jaar willen gaan doen. Anderzijds ook mensen met al veel werkervaring in een ander gebied die zich willen laten omscholen tot het vak waar ze écht passie voor hebben. Al mijn cursisten zijn heel ambitieus merk ik, ze willen echt professioneel aan de slag na de opleiding.

Waar komen die cursisten na hun opleiding dan bijvoorbeeld terecht?

Veel mensen gaan als ontwerper voor een woonwinkel werken. Sommigen vinden het leuk om op de winkelvloer te staan en mensen daar te helpen met advies en anderen storten zich op het maken van interieurplannen. Dat kan natuurlijk ook bij een ontwerpbureau in dienst of als zelfstandige! Waar nu bijvoorbeeld ontzettend veel vraag naar is zijn ontwerpers die samenwerken met makelaars om huizen een make-over te geven zodat ze beter in de verkoop liggen. Hartstikke leuk om te doen en het verdient prima!

Wat is eigenlijk volgens jou de meerwaarde van het volgen van de opleiding binnenhuisarchitectuur en het diploma halen?

Nou, je doet tijdens de les behoorlijk wat ervaring op met ontwerpen, presenteren en de regels van het vak. Aan het einde van de opleiding Binnenhuisarchitectuur weet je alles over kleuren, materiaalgebruik, plattegronden lezen en trends. Je moet toch in staat zijn een heel woonhuis of kantoor in te richten! Bij IPD doe je als cursist examen bij het onafhankelijke examenbureau EHCB. Dat is heel goed, want dan weet je dat je diploma in de branche echt gewaardeerd wordt. Je kan laten zien wat je waard bent!

Heb je nog een goede studietip voor onze cursisten?

Ja, probeer altijd aanwezig te zijn bij de lessen. Dat is het belangrijkste. Tijdens de lessen leer je namelijk het meeste. Niet alleen dankzij mij als docent, maar zeker ook van elkaar. Je kijkt naar elkaars werk en dat is ontzettend zinvol, daar leer ik elke dag ook weer van!

Terug naar boven