Interview directeur SVMNIVO: examen doen, hoe zit dat?

Voor deze blogpost van de Onderwijsblog heb ik Maurice Simonis geïnterviewd. Meneer Simonis is de algemeen directeur van SVMNIVO, een toonaangevend examenbureau waar examens voor alle vastgoedopleidingen kunnen worden gedaan. In dit interview vroeg ik hem naar de waarde van diploma’s, hoe het doen van een examen gaat en hoe SVMNIVO zorgt dat alles tot in de puntjes geregeld is voor de examenkandidaat.

Kunt u om te beginnen iets vertellen over SVMNIVO?

Bij SVMNIVO bieden we makelaardijexamens op alle niveaus. Mensen kunnen bij ons dus examen doen voor Assistent-makelaar, makelaardij en ook bijvoorbeeld de Praktijktoets Wonen. SVMNIVO is onderdeel van de overkoepelende organisatie Examenadviesburo B.V., waar we voor allerlei vakgebieden examens afnemen, waaronder dus voor makelaardij.

U heeft dus veel te maken met makelaars en mensen die de makelaardij in willen. Wat is de charme van het vak, waarom willen mensen makelaar worden?

Je merkt dat mensen die hart voor de makelaardij hebben, genieten van de spanning die kopers en verkopers met zich meebrengen. Het is toch een uitdagende puzzel om een koper en verkoper bij elkaar te krijgen! Daarbij is het makelaardijvak heel divers. Je bent zowel bezig met juridische zaken, als met bouwkundige dingen en taxeren.

De mensen die de makelaardij in willen, komen vaak langs uw examenbureau voor het benodigde papiertje. Waarom is het nu zinvol om een diploma te halen? Wat is de meerwaarde van ’t diploma?

We krijgen nu vooral heel veel Assistent-makelaars die examen doen. Dat diploma is in de branche (NVM kantoren) nu ook verplicht om te behalen om aan het werk te kunnen. Veel mensen die al aan het werk zijn kwamen alsnog bij ons examen doen. Anders komen ze gewoon niet meer aan de bak. Over 1 of 2 jaar gaat toch iedereen weer verhuizen als de markt aantrekt. Dan zou er zomaar een flink gat kunnen ontstaan aan makelaars. Zeker ook omdat er flinke vergrijzing gaande is in deze branche, er moeten toch weer frisse nieuwe makelaars opgeleid worden!

De meerwaarde van het diploma is dat je gegarandeerd je kwaliteit kunt aantonen. Wij zijn onafhankelijk en erkend en we toetsen heel zorgvuldig. Een erkend diploma is voor de meeste werkgevers de eerste basiseis waarop ze selecteren. Ik zeg altijd maar, als het vlees in eigen huis wordt gekeurd, dan lijkt dat al snel op belangenverstrengeling. Zo weten jij en je toekomstige werkgever zeker dat je genoeg verstand van zaken hebt om je baan uit te oefenen indien je in het bezit bent van een SVMNIVO diploma. Daarnaast is het natuurlijk ook een bewijs voor je ambitie en kan je ook nog eens ingeschreven worden in kwaliteitsregisters (ARMT, KRMT en/of VastgoedCert) om te laten zien wat je waard bent.

Als een examenkandidaat bij jullie examen doet om dat papiertje te behalen, hoe gaat dat dan?

Mensen kunnen zich bij ons inschrijven en maken een account aan. Daar kunnen ze zich vervolgens makkelijk aanmelden voor examens, tot maximaal 1 dag van tevoren. Je hoeft dan niet telkens weer een hele lijst met info in te vullen, omdat je een account hebt waar je al je info (en cijfers bijvoorbeeld) kunt terugvinden. We bieden veel flextoetsen, waar mensen zelf een datum en plek voor kunnen kiezen. Je doet zo’n flextoets op de computer, dus aan het einde weet je meteen of je geslaagd bent. Fijn voor de mensen die ’t examen afleggen natuurlijk. We hebben ook schriftelijke onderdelen en praktijkexamens. De Praktijktoets leg je namelijk af in de regio waar je gaat werken. Dan gaan wij dus naar die plek om daar het examen voor te bereiden.

En hoe komen die examens die u aanbiedt tot stand?

Dat is een streng gecontroleerd proces. Om goede examens aan te bieden hebben we heel strenge reglementen en criteria waar het examen aan moet voldoen. Om bijvoorbeeld multiple choice vragen te maken laten we eerst een ervaren persoon uit de branche vragen maken. Die vragen worden gecontroleerd door een van onze onderwijskundigen. Vervolgens gaat het naar de referent, die de vragen checkt op de inhoud. Nadat de referent alles heeft nagekeken, kijkt een andere onderwijskundige nogmaals of de vragen wel duidelijk zijn en voldoen aan alle eisen. Hierna is het nog niet klaar, want dan gaan de vragen naar de examencommissie, die kritisch naar de inhoud kijkt. Als laatste gaat het nogmaals naar een (nieuwe!) onderwijskundige voordat we de vragen definitief opnemen in het examen.

Voor elk examen doen we dit opnieuw, dus dat is een hele klus. Vervolgens regelen we natuurlijk ook alle logistieke onderdelen: de inschrijvingen, de examendata en locaties, het uitgeven van de diploma’s, het updaten van onze informatie en het verstrekken van informatie. Het is hier dus altijd een levendige boel hier!

Waar onderscheidt SVMNIVO zich in als examenbureau ten opzichte van andere examenbureaus?

We proberen zo veel mogelijk flextoetsen te bieden, dat is handig voor onze klanten. Ook kunnen mensen zich nog tot 1 dag van tevoren aanmelden en weer afmelden. Ze krijgen direct de uitslag en krijgen ook automatisch het diploma opgestuurd zodra ze er recht op hebben. We hebben de scherpste prijs en we zijn erg gericht op de klant: we zijn tot 22.00 uur beschikbaar (via de chat), dus klanten kunnen makkelijk contact opnemen als ze vragen hebben.

Traditioneel sluit ik mijn interviews altijd af met de vraag of u een goede studietip heeft voor onze cursisten, wat raadt u ze aan?

Nou, de examenkandidaat doet er goed aan om slim te studeren. Op onze website staat informatie over de examens waar de cursist veel aan heeft, zoals de vraagverdeling van het examen. Dan kan je nazoeken hoeveel vragen er over een bepaald onderwerp komen en daar kan je je voorbereiding op aanpassen. Ook zijn er oefentoetsen. Die zou ik zeker maken, want dan kan je meteen ook oefenen met het systeem en de manier waarop de vragen worden gesteld. Dan gaat ’t zeker lukken!

Terug naar boven