Slim onderhandelen over je salaris

Stel, je hebt een opleiding achter de rug en wil meer salaris gaan bedingen bij je baas. Daar heb je immers recht op! Of je staat op het punt om een contract te tekenen bij een bedrijf. Één van de lastigste dingen is het onderhandelen van een zo gunstig mogelijk salaris. Dat vinden we moeilijk, omdat we al gauw denken dat we te arrogant overkomen of dat de ander boos of teleurgesteld zal zijn. Toch is het belangrijk (ook voor je eigen werkplezier!) om duidelijk te onderhandelen over je salaris en de secundaire voorwaarden. Daarom deze blogpost vol tips over hoe je dat aanpakt!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je de onderhandelingen start, heb je natuurlijk goed nagedacht over wat je eigenlijk wilt. Bepaal voor jezelf het ideaal waar je direct voor zou tekenen (lees ook mijn blogpost over salaris checken). Dat is je uitgangspunt. Vervolgens schrijf je voor jezelf ook een limiet op. Wat wil je minimaal verdienen? Welke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn voor jou onmisbaar? Ook maak je een lijst met zogenaamd ‘wisselgeld’. Dit zijn (meestal) secundaire arbeidsvoorwaarden die je kunt inzetten om mee te onderhandelen. Voorbeelden hiervan zijn: flexibele werktijden, auto van de zaak, vakantiedagen, opleidingsmogelijkheden of kinderopvang.

Tijdens het gesprek

Neem tijdens je onderhandeling genoeg tijd om echt te praten met je baas. Over wat jij belangrijk vindt en wat je baas belangrijk vindt. Zo kan je beter inventariseren op welke punten de onderhandeling precies gaat plaatsvinden. Mocht er ineens nieuwe informatie op tafel komen (bijvoorbeeld dat iets wat je wilde niet mogelijk is), vraag dan of je daar nog even over na mag denken. Je hoeft je niet meteen in te kunnen stellen op die nieuwe informatie! Eindig het gesprek altijd met een voorstel, dat komt assertief over. Vraag altijd wat de ander van dat voorstel vindt. Heb je een afspraak gemaakt waar je tevreden over kunt zijn? Laat het dan zo snel mogelijk zwart op wit zetten. Dan weet je zeker dat het doorgaat!

Onderhandelen voor starters en herintreders

Uit de praktijk blijkt dat starters en herintreders nog meer moeite hebben met onderhandelen dan mensen die al een tijdje werken. Je hebt toch al snel het gevoel ‘ik moet dit niet verprutsen, want iets is beter dan niets’. Werkgevers kunnen daar misbruik van maken, dus blijf vooral kalm en bedenk: ze hebben jou ook nodig en je mag best wel opkomen voor je eigen belangen! Lees op de website van intermediair een handig artikel met do’s en don’ts voor starters.

Onderhandelen voor vrouwen en het nut van rode kleding dragen

Vrouwen hebben het zwaarder tijdens salarisonderhandelingen dan mannen. Dat is niet het geval omdat vrouwen niet goed zouden kunnen onderhandelen (in tegendeel!), maar omdat vrouwen beter voor anderen onderhandelen en het sneller vervelend vinden om de sfeer te verpesten. Een paar tips voor de dames: onderhandel altijd (slechts 7% doet dat bij haar eerste baan) als je de kans krijgt. Laat het niet zomaar aan je voorbij gaan. Nog een tip, kleed je correct. Ga niet voor die leuke, maar voor die zakelijke outfit. Het moet wel een beetje lekker zitten (anders voel je je ongemakkelijk), maar laat zien dat je serieus bent en strijdlustig! Nog een tip die je niet zomaar verwacht: draag rode kleding. Uit onderzoek blijkt dat rode kleding je gesprekspartner minder assertief maakt. Een rode blouse is dus een goede keus als je meer salaris voor elkaar wilt krijgen!

Lees hier nog een goed artikel met allerlei tips als je je nóg beter wilt voorbereiden! Succes met onderhandelen!

Terug naar boven