Ambitie: wat moet je er mee?

Als het over studie en werk gaat, hoor je vaak mensen praten over ambitie. Maar wat is dat ambitie nou eigenlijk? En wat moet je er mee? In veel vacatures wordt het genoemd: ‘wij zoeken een ambitieus persoon’. Niet echt duidelijk. In deze blogpost wil ik je inspireren om na te denken over de vragen: wat is dat dan, ambitie? Ben ik ambitieus? En waar uit zich dat dan in? Hoe breng ik het over? Zijn er ook nadelen?

Wat zijn ambities?
Als je online gaat zoeken naar het woord ‘ambitie’, dan komen er een aantal dingen telkens weer terug in je zoekresultaten. Ambitie is:

  • Streven om een betere positie/baan te krijgen
  • Jezelf ontwikkelen en het beste uit jezelf halen
  • Ergens grote eer in hebben en je uiterste best doen

Hoewel ambitie vroeger werd gezien als iets negatiefs (ja echt!), is het tegenwoordig iets waar mensen van onder de indruk zijn (als je kan laten zien dat je écht ambitie hebt). Maar goed, dan moet je het wèl kunnen uitleggen!

Ben ik ambitieus?
Om deze vraag te beantwoorden moet je de tijd nemen om stil te staan bij je toekomstplannen. Wat wil je met je leven? Wil je veel tijd en energie steken in je carrière? Wil je laten zien dat je goed bent in je vak? Ben je bereid om telkens een schepje er bovenop te doen om te laten zien dat het menens is? Het allerbeste uit jezelf halen? Een échte professional worden?

Of wil je niet meer moeite doen dan nodig om je salaris te verdienen? Dat kan natuurlijk ook (niks mis mee), maar dan ben je niet echt het ambitieuze type. Stel jezelf de vraag: hoe ziet mijn leven er over één jaar uit? En over 5 jaar? 10 jaar? Door in te schatten waar je dan denkt mee bezig te zijn kan je een idee krijgen van je eigen ambitie en waar je goed aan doet om dat ook te bereiken. Doe ook de ambitietest!

Hoe uit mijn ambitie zich?
Als je het idee hebt dat jij ambitieus bent, dan kan je zelfverzekerd aan het solliciteren of onderhandelen gaan! Tenminste, als je ook kan laten zien wat die ambitie dan is! Je kan het op verschillende niveaus namelijk bekijken:

  1. Zelf zo ver mogelijk komen in status
  2. Zelf zo ver mogelijk komen in kennis
  3. Zelf zo ver mogelijk komen in financiële middelen
  4. Het bedrijf waar je werkt zo ver mogelijk brengen (in status of kennis)
  5. Het bedrijf waar je werkt zo ver mogelijk brengen (financieel gezien)

Daarbij kan je je ook bedenken: is het mijn ambitie om dit doel zo snel mogelijk of zo goed mogelijk te bereiken? Dat verandert namelijk de weg er naar toe! Stel voor jezelf vast: wat vind ik belangrijk in het leven? Waartoe ben ik bereid om mijn ambities te laten lukken? Een werkgever hoort bijvoorbeeld graag dat jij bereid bent om te reizen of extra uren te werken om een project te laten lukken, maar dan moet je ’t wel menen!

Zorg ook dat je ambities een beetje realistisch zijn. Ambiëren dat je de volgende Minister President wordt is leuk om van te dromen, maar wat is de kans dat dit echt gaat lukken? En als laatste tip: vind bewijsmateriaal voor je ambities. Wat heb je tot nu toe gedaan in het leven dat kan bewijzen dat je écht zo ambitieus bent als je beweert? Denk aan studie, training, vrijwilligerswerk, baantjes of hobby’s!

Hoe breng ik mijn ambitie over?
Als je je doelen en zo ongeveer een route hebt uitgestippeld, dan kan je je ambitie gaan uitdragen. Ambitie wordt vaak geassocieerd met karaktereigenschappen als: doelgerichtheid, resultaatgerichtheid, innovativiteit en durf. Het kan dus geen kwaad om die eigenschappen te noemen in een sollicitatiegesprek en daar voorbeelden bij te noemen!

Toon ook altijd je enthousiasme ergens over, je hoeft niet bang te zijn dat mensen dat niet waarderen! Door te laten merken dat je er zin in hebt en niet bang bent om stevige plannen te maken laat je ook zien dat je ambitieus bent. Het is verstandig om je ambities te koppelen aan het bedrijf waar je werkt of wilt gaan werken. Een werkgever zal eerder onder de indruk zijn van ambities die het hele bedrijf vooruit willen helpen dan je ambitie om zo veel mogelijk geld te verdienen.

De keerzijde van ambitie
Ambitieus zijn prachtig, maar kunnen ook verkeerd uitpakken. Pas op dat je realistisch blijft, anders kan je jezelf (en anderen) enorm teleurstellen. Pas ook op dat je ambities niet ten koste gaan van andere dingen die je belangrijk vindt (zoals familie en vrienden). Een derde waarschuwing gaat over draagvlak. Als jouw ambities niet gedeeld worden, kom je er waarschijnlijk niet ver mee. Je zal dus anderen ook moeten inspireren. Als laatste moet je ook beseffen dat niet iedereen even ambitieus is. Sommige mensen hebben het niet echt in zich, dat kun je ze wel verwijten, maar daar schiet je niks mee op. Zolang je zelf maar goed bezig bent.

Veel succes met al je ambitieuze plannen!

Terug naar boven