Doorgroeien bij je werkgever

Als je een baan hebt bij een leuk bedrijf, dan wil je daar waarschijnlijk lang blijven werken. Maar wil dat zeggen dat je jarenlang dezelfde functie houdt? Niet per se! Je kunt jezelf van je beste kant laten zien om er voor te zorgen dat je binnen het bedrijf kunt doorgroeien, zowel in functie als in salaris! In deze blogpost geef ik een aantal tips hoe je dit het beste voor elkaar kunt krijgen.

Laat jezelf zien
Het klinkt misschien als een open deur, maar het is belangrijk dat je baas en je collega’s weten wat je doet en hoe je dat doet. Je moet dus opvallen om verder te kunnen groeien. Dingen die je belangrijk en zichtbaar maken zijn bijvoorbeeld: de specifieke kennis die jij alleen bezit, je persoonlijke kwaliteiten, je inzicht in je bedrijf, je aanzien bij je collega’s en eventueel je contact met de klant(en) van je bedrijf. Zorg dat anderen jouw rol binnen het bedrijf zien en waarderen!

Werk aan je werkrelaties
Hoe je omgaat met je collega’s en baas heeft een grote invloed op je carrière. Natuurlijk is het in de eerste plaats het belangrijkst dat jij je functie goed uitoefent, maar de meeste mensen werken toch vaak samen, maken samen afspraken en bedenken samen nieuwe plannen. Het is essentieel dat je je sociale vaardigheden binnen je bedrijf dus goed ontwikkelt.

Verdiep je in de manier waarop jullie binnen de zaak met elkaar communiceren en leer je collega’s kennen. Mensen praten graag over de dingen die ze belangrijk vinden, dus ga op zoek naar de gespreksonderwerpen waar je met collega’s over kunt kletsen bij de koffieautomaat of in de pauze. Als je later terugkomt op de dingen die je collega’s je vertellen zullen ze dat zeker waarderen!

Gebruik je functioneringsgesprek goed
Veel mensen hebben het idee dat een functioneringsgesprek bedoeld is om je baas aan jou te laten vertellen hoe het gaat. In de praktijk is zo’n gesprek juist bedoeld om beide kanten aan het woord te laten! Het is hét moment om je baas te laten weten wat je wilt, wat je toekomstplannen zijn en waarom je vindt dat die toekomstplannen realistisch zijn. Wil je doorgroeien naar een hogere functie? Vertel dan hoe je dat voor je ziet, waarom jij de juiste persoon bent en wat je de afgelopen tijd hebt gedaan om dit te bewijzen. Nog een tip: reflecteer ook op eventuele fouten. Hiermee laat je zien dat je bereid bent om te groeien en jezelf te ontwikkelen

Vergroot je vakkennis
Als laatste is het ook belangrijk om naast je sociale kennis en bedrijfskennis ook je daadwerkelijke vakkennis op te poetsen. Zo kun je specialiseren of juist verbreden, laat je je ambitie zien en krijg je meer aanzien. Met een hoger diploma of certificaten kun je aantonen dat je kwaliteiten een functie (of schaal) hoger liggen dan je nu zit.

Stel, je bent gediplomeerd administrateur en je wilt richting een leidinggevende rol. Dan is het een slimme zet om bijvoorbeeld een cursus Moderne Bedrijfsadministratie te gaan doen. Hiermee kan je zowel de inhoudelijke kennis als de bedrijfsvoerende kennis opdoen om een hogere functie aan te kunnen. Kaart het aan bij je werkgever dat je graag een cursus of training wilt doen. Vaak is hier budget voor. Betaalt je werkgever niet mee? Niet getreurd, een opleiding, cursus of training is altijd een goede investering voor de toekomst. En wie weet word je door je baas beloond voor je harde werken!

Terug naar boven