Zó presenteren dat iedereen luistert (deel 3)

Er zijn mensen die als ze aan het woord zijn alle luisteraars aan hun lippen hebben hangen. Dat kan je een natuurtalent noemen, maar met een beetje oefening kan je het ook leren. Je kunt je presentatietalent namelijk flink verbeteren door je aan een aantal principes te houden. In dit drieluik vertel ik over de 3 aspecten waar een goede presentatie op gestoeld is: inhoud, stijl en uitvoering. In deze derde post ga ik in op hoe je tijdens het presenteren een goede indruk kunt wekken!

Denk aan je lichaamshouding
Je publiek is niet alleen aan het luisteren, hun oordeel heeft ook te maken met wat ze zien. Zorg er dus voor dat je een prettige, open houding aanneemt. Rechtop staan, waarbij je best af en toe een stapje naar links of rechts mag zetten (dat is niet hetzelfde als ijsberen!). Je armen hangen losjes langs je lichaam, in je zij of je handen haken in elkaar. Vuisten, over elkaar geslagen armen en agressieve handgebaren geven een gespannen en ongeïnteresseerde indruk.

Praat rustig en duidelijk
Het is verleidelijk om heel snel te gaan praten, dan is het immers sneller voorbij. Dit is voor je luisteraars helaas behoorlijk vervelend, omdat je allemaal nieuwe informatie aan het vertellen bent. Hoe sneller je praat, hoe meer moeite ze moeten doen om je te volgen. En je komt heel zenuwachtig over. Als je bang bent om onbewust steeds sneller te gaan praten, bouw dan vooraf bedachte rustmomentjes in. Hetzelfde geldt voor je volume. Schrijf het desnoods op je spreektekst! Spreek duidelijk en kalm, dan komt je verhaal het beste over.

Maak contact met je luisteraars
Een presentatie komt beter over als je zo nu en dan contact hebt met je publiek. Dat dan door mensen in je verhaal te betrekken (zoals collega x vorige week ook zei) of heel eenvoudig door oogcontact te maken. Kijk rustig rond en kies momenten om mensen die je kent of waar je een goed gevoel bij krijgt aan te kijken en te glimlachen. Klinkt misschien eng, maar je zult merken dat je er zelf ook een goed gevoel van krijgt. De persoon met wie je contact maakt wordt dan namelijk een soort van ‘bondgenoot’.

Zorg dat je op je gemak bent
Dit advies is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het is heel normaal om zenuwachtig te zijn als je een presentatie moet geven. Het is ook niet erg, want een beetje zenuwen zorgt ervoor dat je scherp bent. Maar véél zenuwen kunnen een tegenovergesteld effect hebben. Dingen die kunnen helpen zijn: alvast even wennen aan de ruimte waar je gaat presenteren, een praatje maken met één van de aanwezigen en niet te veel koffie drinken. Zorg dat alle technische middelen gecheckt zijn!

Oefening baart kunst
Er zijn maar weinig mensen die perfect presenteren. Niemand verwacht dus dat je het helemaal perfect doet, zolang je maar je best doet. Elke keer leer je weer wat bij. Thuis oefenen voor de spiegel, of liever nog voor familie of vrienden, kan wel enorm helpen. Net als een goede voorbereiding: die is het halve werk!

(Lees hier deel 1 en deel 2 van deze serie!)

Terug naar boven