Studiestress? Liever niet!

In deze blogpost wil ik even stilstaan bij studiestress. Of je nou een korte studie of een lange studie volgt, daaruit volgende stress kan flinke gevolgen hebben voor je resultaten, je humeur en je gezondheid. Daarom wil ik graag een aantal tips geven waarmee je de stress zoveel mogelijk kunt verminderen!

Hou overzicht

Stress wordt vaak veroorzaakt door allerlei dingen die wèl in je hoofd zitten, maar waar je voor je gevoel weinig overzicht over hebt. Dingen als opdrachten, deadlines of leuke uitjes die eraan zitten te komen, maar je weet niet precies wanneer. Dit kan er voor zorgen dat die dingen continu in je achterhoofd blijven zitten zonder dat je er echt iets mee doet. Dat vreet energie!

Je lost dit op door een goed langetermijn-overzicht te maken. Schrijf je deadlines, belangrijke momenten en leuke plannen allemaal duidelijk op een kalender en hang die op een zichtbare plek. Zo kan je de dingen die nog lang niet aan de beurt zijn beter tijdelijk uit je hoofd zetten en heb je weer meer ruimte voor dingen die er op dat moment toe doen.

Met je overzicht kun je gaan plannen

Als je een duidelijk overzicht hebt gemaakt kun je ook duidelijk voor jezelf gaan bedenken wanneer je bepaalde dingen moet gaan doen. Een presentatie die pas over 1,5 maand is hoef je niet nú al te gaan voorbereiden! Zo kan je per week een duidelijk to-do lijstje voor jezelf maken dat je kan afstrepen (dat geeft ook voldoening!).

Het werkt nog beter als je vaste tijdstippen voor jezelf bepaalt waarop je bepaalde ‘moet-dingen’ doet. Bijvoorbeeld: studeren doe je op maandagochtend en dinsdagmiddag (of ’s avonds als je overdag geen tijd hebt) en de was altijd op donderdagen. Dan heb je minder een onrustig gevoel als je niet met ‘moet-dingen’ bezig bent en beleef je meer plezier aan de dingen die leuk zouden moeten zijn!

Zorg voor een rustige plek waar je je kunt terugtrekken

Veel mensen hebben last van stress omdat ze te veel tegelijk willen of moeten doen. Het is lastig om te concentreren als je een enorme stapel met werk en ‘moet-dingen’ hebt liggen. Je zult merken dat het concentreren beter gaat als je een speciale en opgeruimde werkplek voor jezelf inricht, waar je met rust gelaten wordt. Je kan er ook voor kiezen om ergens anders naar toe te gaan om te studeren, zoals een bibliotheek. Sommige mensen kunnen zich beter concentreren als ze in een omgeving zitten waar anderen ook zitten te werken. De moeite waard om uit te proberen!

Bedenk: als het je echt even te veel wordt, vraag dan om hulp!

Om hulp vragen is moeilijk, maar kan wel heel veel stress schelen! Door over de dingen te praten die je stress veroorzaken zal je al merken dat het alweer wat beter gaat. Vraag je familie of vrienden of ze je willen helpen met presentaties, overhoren of koken. Stuur een mailtje aan je docent of hij of zij nog tips heeft. Of gun jezelf af en toe een baaldag waarop het gewoon even niet lukt. Dat is helemaal niet zo erg als je denkt, je zal merken dat de dag erop alles weer wat soepeler gaat!

Veel succes, veel plezier en weinig stress toegewenst bij het studeren!

 

Terug naar boven