Eerste Hulp bij Werkvragen: Vakantiedagen!

In deze nieuwe rubriek EHBW wil ik graag ingaan op een aantal onderwerpen die te maken hebben met werk en alle rechten en afspraken die daarbij horen. Toen ik zelf ging solliciteren wist ik er nauwelijks iets vanaf en kwam ik bij elk sollicitatiegesprek weer voor nieuwe verrassingen te staan. Niet handig! Daarom: Eerste Hulp bij Werkvragen! En vandaag voor deze eerste blogpost meteen iets waar iedereen vrolijk van wordt: vakantiedagen!

Recht op vakantiedagen
Iedereen in Nederland die een arbeidscontract tekent (fulltime of parttime) bouwt vakantietijd op. Er is een minimum aan vakantietijd wettelijk vastgelegd, maar bij contractbesprekingen valt te onderhandelen over hoeveel vakantie je precies in een jaar krijgt. Je wettelijke vakantiedagen zijn je recht als werknemer. Je moet dus altijd de gelegenheid krijgen om ze op te nemen. Als je vakantiedagen opneemt word je gewoon doorbetaald. Let op: dit geldt niet voor oproepkrachten (mensen met een nul-urencontract).

Hoeveel vakantiedagen heb je?
Het minimum aantal vakantiedagen is voor een fulltime baan 20 dagen per jaar, dus 4 weken. Als je parttime werkt kan je gemakkelijk berekenen hoeveel vakantiedagen je minimaal hebt: wekelijkse werkdagen x 4 = aantal vakantieuren. Het aantal uren kan je vervolgens omrekenen naar dagen door dit getal x 8 te doen. Als het goed is houdt je leidinggevende een vakantiekaart bij of kan je bij de loonadministratie van je bedrijf navragen hoeveel vakantieuren je nog open hebt staan.

Opbouwen van vakantiedagen + vakantiegeld
Als je werkt, bouw je vakantiedagen op. Maar in sommige gevallen bouw je ook vakantiedagen op als je niet aan het werk bent. Tijdens zwangerschapsverlof, onvrijwillige stakingen of ziekte bouw je ook gewoon vakantiedagen op. Met het opbouwen van vakantiedagen bouw je ook nog eens vakantiegeld op. Dit is minstens 8% van je bruto uurloon. Dit wordt door de meeste werkgevers in mei uitbetaald. Je vindt de hoogte van je vakantiegeld op je salarisstrook. Let op: over dit bedrag moet nog belasting betaald worden!

Vakantiedagen aanvragen
In overleg met je leidinggevende plan je wanneer je je vakantiedagen opneemt. Als er te veel mensen tegelijkertijd op vakantie willen, is het mogelijk dat je werkgever je vraagt om een ander moment te kiezen om je vakantiedagen op te nemen. Het is dus verstandig om op tijd te plannen wanneer je vrij wilt! Ook is het handig om goed op te letten hoeveel dagen je nog hebt en hoe je die over het hele jaar verspreidt. De meeste mensen nemen verspreid over het jaar dagen op. Als je een vakantie aan het plannen bent, dan is het handig om bijvoorbeeld van woensdag tot de woensdag erop vakantie aan te vragen. Dan heb je namelijk twee weken waarin je maar een paar dagen hoeft te werken én je hebt een week vakantie tussendoor!

Vakantiedagen overhouden of laten uitbetalen
Soms hou je aan het einde van het jaar vakantiedagen over. Je kan een deel van je vakantiedagen meenemen naar het jaar erna. Dan moet je deze vakantiedagen binnen een half jaar opnemen. Hou goed in de gaten hoeveel vakantiedagen je nog hebt, want het is voor bedrijven niet handig als hun werknemers heel veel vakantiedagen opbouwen zonder ze op te nemen. Vraag je werkgever hoeveel dagen je mag meenemen naar het volgende jaar, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Als je meer vakantiedagen krijgt dan wettelijk verplicht is, dan kan je die vakantiedagen ook laten uitbetalen. Dit geldt alleen voor de extra vakantiedagen die je eventueel krijgt, de normale vakantiedagen worden niet uitbetaald door de werkgever. Mocht je een nieuwe baan vinden, dan kan je je vakantiedagen wel gebruiken om in je opzegtermijn vrije dagen op te nemen.

Als je een contract tekent bij een werkgever, zorg dan dat je goed overzicht hebt over hoeveel vakantiedagen je krijgt en hoe de afspraken zijn bij je bedrijf. Dan weet je altijd waar je aan toe bent. Veel vakantiedagen-spaarplezier gewenst!

Terug naar boven