EHBW: Loonsverhoging

In deze nieuwe rubriek EHBW (eerste hulp bij werkzaken) wil ik graag ingaan op een aantal onderwerpen die te maken hebben met werk en alle rechten en afspraken die daarbij horen. Eerder schreef ik over de regels rondom vakantiedagen en vandaag wil ik in een ander onderwerp duiken waar je vast vrolijk van wordt: loonsverhoging!

Iedereen wil ‘t, maar krijg je het ook?
Het is waar elke werknemer van droomt: meer geld voor al het harde werk. Maar in een tijd waarin de meeste werkgevers moeten besparen lijkt het misschien lastiger om loonsverhoging te gaan vragen. Aan de andere kant: als je hard werkt en vindt dat je meer loon waard bent, dan kan je het tenminste aan je baas voorleggen. Nooit geschoten is altijd mis toch? Zolang je het maar slim aanpakt!

Tip 1: Kies een slim moment
Hou je ogen en oren open. Hoe gaat het met het bedrijf? Als de zaken echt niet goed gaan dan is het misschien niet zo’n handig moment om loonsverhoging te gaan vragen, maar als er net nieuwe klanten zijn binnengehaald of de targets gehaald worden, waarom dan niet?

Krijg je een mooi complimentje van je baas? Reageer dan met een grapje over loonsverhoging. Zo kan je even aftasten wat zijn reactie is. Plan vervolgens een gesprek in en laat doorschemeren dat je graag wilt doorpraten over een salarisverhoging.

Tip 2: Weet wat je waard bent
Ga je gesprek goed voorbereid in. Zorg dat je van tevoren een duidelijk lijstje opstelt waar op staat:

· Wat je taken zijn
· Wat er eventueel is bijgekomen de laatste tijd (aan werk)
· Wat heb ik extra in te brengen? (heb je bijvoorbeeld een nieuw diploma behaald?)
· Wat je bijdrage is aan het bedrijf (en wat je dus onmisbaar maakt)
· Wat je wilt gaan verdienen (check de loonwijzer en overleg met collega’s)
· Wat onderhandelbaar is (misschien kan je ook met vakantiedagen onderhandelen)

Door al je informatie van te voren goed te verzamelen kan je zelfverzekerd het gesprek ingaan. Zo kun je alle vragen goed beantwoorden en ook laten zien dat je het echt verdient.

Tip 3: Weet wat je baas wil
Voordat je om loonsverhoging gaat vragen moet je je eerst afvragen: vindt mijn baas dat ik hard werk en goed werk lever?  Hoe kan ik dat verbeteren of dat beter laten zien? Misschien is je rol binnen het bedrijf wèl heel belangrijk, maar niet zo zichtbaar. Wat wil de baas dat ik doe? Werk daar dan eerst aan, want als je jezelf in het gesprek over loonsverhoging moet gaan verdedigen maak je ineens minder kans dat het lukt!

Tip 4: Wees sterk en vriendelijk tijdens de onderhandeling
Neem je beste argumenten mee naar het gesprek en wees duidelijk in wat je wil. Je mag best hoog inzetten, dan kan je baas altijd nog een tegenbod doen als hij het te veel vindt. Begin te vertellen dat jij meer geld waard bent en niet met dat je collega’s meer verdienen. Je staat stukken sterker door je eigen positie te verdedigen dan dat je je verschuilt achter je collega’s. Je weet namelijk niet precies waarom zij eventueel meer verdienen, dus misschien vindt je baas dat wel helemaal niet overtuigend!

En wat als het niet/wel lukt?
Als het niet lukt, jammer! Vraag je baas wat je kunt doen om wèl in aanmerking te komen voor loonsverhoging op een ander moment. Daar kun je dan naar toe werken. Is het wel gelukt? Van harte! Zorg dat je alle afspraken snel op papier laat vastleggen, dan weet je zeker dat het allemaal ook echt doorgaat.

Succes met onderhandelen!

Terug naar boven