Examen doen bij Stibex

Voor deze blogpost van de Onderwijsblog heb ik Maurice Simonis geïnterviewd. Maurice Simonis is de algemeen directeur van Stibex (en SVM NIVO, waar ik hem eerder over interviewde). Stibex is een onafhankelijk examenbureau waar examens voor allerlei administratieve opleidingen kunnen worden gedaan. In dit interview vroeg ik hem naar de waarde van diploma’s, hoe de  examens gaan en wat Stibex tot een goed exameninstituut maakt.

Kunt u om te beginnen iets vertellen over Stibex?

Bij Stibex bieden we administratieve examens op alle niveaus. Mensen kunnen bij ons dus examen doen voor BKB, BKC, PDB, Moderne Bedrijfsadministratie en Financiële Managementrapportage. Stibex is onderdeel van de overkoepelende organisatie Examenadviesburo B.V., waar we voor allerlei vakgebieden examens afnemen, waaronder dus voor de financiële administratie. Op basis van die examens behalen mensen een erkend vakdiploma.

U gaat dus over de diploma’s! Wat is het voordeel van het hebben van een diploma op de huidige arbeidsmarkt ten opzichte van willen gaan werken zonder diploma?

Nou, ik zal even een voorbeeld van onszelf geven. Als wij een vacature hebben komen daar heel erg veel reacties op. Daar moeten we uit gaan kiezen wie we op gesprek willen hebben. De eerste voorwaarde is dan dat iemand een fatsoenlijk diploma heeft behaald. Dat hoeft niet eens het precieze papiertje te zijn dat bij de baan past, maar je laat met een diploma gewoon zien dat je hard kan werken, je dingen voor elkaar krijgt en dat je ambitie hebt. Diploma’s verrijken op allerlei manieren!

En waarom moet dat diploma een erkend diploma zijn?

Met een diploma dat erkend wordt door de branche kan je laten zien wat je waard bent. Wij toetsen of mensen hun niveau goed genoeg is om hun vak goed uit te kunnen voeren en als we een diploma uitgeven kunnen we dat dus garanderen. Sommige instituten geven hun eigen diploma’s uit, maar als je je vlees in eigen huis keurt lijkt dat natuurlijk al snel op belangenverstrengeling. Vandaar dat wij een onafhankelijk exameninstituut zijn. Wij hebben er geen baat bij om mensen zomaar te laten slagen, wij willen echt dat mensen voortaan kunnen zeggen: ‘ik heb in huis wat er van me verwacht wordt’ en vertrouwen in zichzelf en hun diploma hebben.

Als een examenkandidaat bij jullie examen doet om dat papiertje te behalen, hoe gaat dat dan?

Mensen kunnen zich bij ons inschrijven en maken een account aan. Daar kunnen ze zich vervolgens makkelijk aanmelden voor examens, tot maximaal 1 dag van tevoren. Je hoeft dan niet telkens weer een hele lijst met info in te vullen, omdat je een account hebt waar je al je info kunt terugvinden. We bieden veel flextoetsen, waar mensen zelf een datum en plek voor kunnen kiezen. Je doet zo’n flextoets op de computer, dus aan het einde weet je meteen of je geslaagd bent. Fijn voor de mensen die ’t examen afleggen natuurlijk. We hebben een filmpje op onze website dat een indruk geeft hoe het afleggen van een examen gaat.

En hoe komen die examens die u aanbiedt tot stand?

Om goede examens aan te bieden hebben we heel strenge reglementen en criteria waar ’t examen aan moet voldoen. Eerst worden de vragen door een expert uit de branche gemaakt. Een onderwijskundige controleert de vragen. Daarna checkt een referent de vragen nogmaals. Vervolgens gaat een andere onderwijskundige nogmaals checken of alle vragen duidelijk zijn en voldoen aan de eisen. Tot slot kijken de examencommissie en nog een nieuwe onderwijskundige naar de vragen.

Voor elk examen doen we dit opnieuw, dus dat is een hele klus. Vervolgens regelen we natuurlijk ook alle logistieke onderdelen: de inschrijvingen, de examendata en locaties, het uitgeven van de diploma’s, het updaten van onze informatie en het verstrekken van informatie. Het is hier dus altijd een levendige boel hier!

Wat maakt Stibex tot een klantvriendelijk en prettig examenbureau?

We proberen zo veel mogelijk flextoetsen te bieden, dan kunnen onze klanten zelf bepalen wanneer en waar ze het examen willen afleggen. Je kan je tot 1 dag van tevoren aanmelden en je krijgt na afloop direct de uitslag van je examen en automatisch het diploma opgestuurd. We hebben de scherpste prijs en we zijn erg gericht op de klant: we zijn via de chat tot 22.00 uur beschikbaar, dus klanten kunnen makkelijk contact opnemen als ze vragen hebben.

Ik sluit interviews altijd af met de vraag of u een goede studietip heeft voor onze cursisten, heeft u nog een winnende tip?

Het is belangrijk dat je van te voren goed hebt uitgezocht wat je kan verwachten van het examen. Op onze website staat informatie over de examens waar de cursist veel aan heeft, zoals de vraagverdeling van het examen. Hiermee kan je strategisch leren natuurlijk. Als je een onderwerp moeilijk vindt en daar komt maar één vraag over, dan hoef je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken! Ook zijn er oefentoetsen. Die zou ik zeker maken, want dan kan je meteen ook oefenen met het systeem en de manier waarop de vragen worden gesteld. Als je nog vragen hebt, kan je altijd nog even contact opnemen!

Terug naar boven