Alles over examens afleggen

Het hoort helaas bij het volgen van een opleiding: examens maken. Maar hoe stressvol het ook kan zijn, door een examen af te leggen (en te halen) kan je wel bewijzen dat je een bepaald niveau hebt en kan je vertrouwen hebben in je eigen kunnen. Dat maakt examens dus tot een noodzakelijk kwaad. Overigens worden examens stukken minder vervelend als je goed voorbereid bent en weet wat er gaat komen. Daarom besteed ik in dit stukje nog wat extra aandacht aan examens!

Hou het overzicht over de lesstof
Tijdens je opleiding zal de docent geregeld aangeven wat belangrijke stukken zijn. Maak voor jezelf een samenvatting van de belangrijke punten die voorbij zijn gekomen in de les. Zo hou je overzicht over de dingen die je moet weten voor je examen. Als je pas nèt voor het examen gaat nadenken over: ‘wat moet ik ook alweer allemaal kunnen om dit examen te halen’, dan doe je jezelf tekort! Zeker omdat je docent je enorm op weg kan helpen omdat hij of zij hoogstwaarschijnlijk voor een groot deel kan voorspellen wat er allemaal in het examen zou kunnen komen!

Plan een slimme leerstrategie
Ik schreef al eerder een artikel over examenvoorbereiding. Ook de Studiemeesters plaatsten een mooi artikel over voorbereiden van examens op hun website, ik zal het hier even samenvatten. Deel de lesstof op in stukken door je af te vragen wat je er mee moet.

Moet je het kunnen? Zoals het maken van berekeningen, tekenen of het opstellen van contracten? Begin hier op tijd mee, want door veel te oefenen krijg je ’t in je vingers. Vraag je docent om oefenmateriaal!

Of moet je het weten? Dan kan je ’t weer opdelen in twee manieren van ‘weten’:

  • Snappen: kan je de redenering volgen en uitleggen waarom iets zo is (economische modellen of beplantingsplannen)? Lees dan alles een aantal keer goed door en maak samenvattingen voor jezelf
  • Stampen: moet je bepaalde rijtjes kunnen oplepelen, zoals plantennamen, begrippen uit de loonadministratie of formules? Maak dan kaartjes voor jezelf met aan de ene kant een vraag en aan de andere kant een antwoord. Het heeft ook zin om dan eens een keer te oefenen door het antwoord te bekijken en te bedenken welke vraag er bij hoort!

Zoek andere cursisten op om samen te oefenen
Het helpt om de examenstof met een ander door te nemen, want samen weet je meer! Door ergens over te praten onthoud je dingen beter en het maakt het voorbereiden ook een stuk leuker! Zeker als je bepaalde dingen moet kunnen dan heeft het zin om dat met een ander te doen. Dan kom je er achter hoe anderen het doen en hoe je het zelf dus misschien nog beter kunt aanpakken!

Ga goed om met stress
Over examenstress schreef ik al eerder een artikel op de Onderwijsblog. Het belangrijkste is dat je goed voor jezelf zorgt voorafgaand aan het examen. Slaap genoeg, eet gezond en zorg dat je zo min mogelijk andere dingen aan je kop hebt. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus neem uitgebreid de tijd (en maak een planning!) voor je examenvoorbereiding, dan zal je stress ook wat minder zijn! Daarnaast is het belangrijk dat je realistisch blijft tijdens je examen: je hoeft niet overal het antwoord op te weten! Als je iets niet weet, sla het dan over en kom er later bij terug. Lees alle vragen goed door (en de antwoorden ook) en neem je tijd om in je geheugen te graven.

Veel succes met je examen!

Terug naar boven