Vakinkijkje: beleggingsmakelaar Bas Brouwer

Ik sprak vandaag met makelaar Bas Brouwer. Hij is eigenaar van makelaardij Bok Vastgoed en hij begeleidt beleggers bij het aan- en verkopen van vastgoed-investeringen. Hij heeft veel ervaring met beleggingsvastgoed en projectontwikkeling en levert het advies op basis waarvan zijn klanten een kostbare investering doen. Een mooi vak waar hij veel plezier in heeft. Ik vroeg hem naar zijn vak, zijn visie op de markt en of hij nog advies heeft voor aankomende makelaars.

Kunt u vertellen wat uw werk allemaal inhoudt?

Ik bevind me in een stukje van de vastgoedmarkt dat minder bekend is, namelijk de bemiddeling van beleggingsobjecten. Het type panden waar ik mee werk komt meestal niet op Funda, dus je ziet er als buitenstaander weinig van. Ik ga ervoor met beleggers op pad die willen investeren in vastgoed. Ik doe vooral aankoopbemiddeling, al komt het ook voor dat ik word ingehuurd voor verkoopbemiddeling. Meestal nemen makelaars contact met me op om bijvoorbeeld een belegger te vinden die interesse heeft in de aankoop van een studentenhuis.

Ik heb een groot netwerk van beleggers, zowel particulieren als bedrijven. Ik zoek panden die interessant zijn als investering. Vastgoed is en blijft toch een slimme manier om te investeren voor de toekomst, bijvoorbeeld voor de slager om de hoek om als pensioenvoorziening een aantal studentenhuizen te kopen en te verhuren, als belegging.

Wat houdt die bemiddeling precies in?

Ik regel alle technische aspecten voor mijn klanten, zoals het taxatierapport, alle vergunningen zoals verhuurvergunningen, brandveiligheidvergunningen en omgevings- en bouwvergunningen. Ik bekijk kritisch voor mijn opdrachtgevers of een bepaald pand écht een verstandige investering is door alle kosten, baten en randvoorwaarden helder te krijgen. Ik lever alle informatie die ze nodig hebben om de beslissing te maken en zij hoeven alleen nog te tekenen. Uiteraard word ik beloond voor mijn harde werk met een mooie courtage.

Hoe bent u in de makelaardij terecht gekomen, wat trok u aan?

Huizen hebben me altijd aangetrokken. Met name de oude historische objecten vind ik prachtig, maar ook juist het praktische aan mijn vak: huisvesting is een eerste levensbehoefte. Als makelaar lever je daar een belangrijke bijdrage aan. Dat vind ik een eervolle taak. Ik heb een HBO-opleiding gevolgd en ben daarna aanvullende cursussen gaan doen om mijn vak goed in de vingers te krijgen. Het is me nooit gaan vervelen en dat verwacht ik ook niet in de aankomende jaren!

Is dat ook de charme van het vak makelaardij, dat het niet verveelt?

Voor mij wel. Ons vak is constant in beweging, er komen steeds nieuwe regels en nieuwe contextfactoren om rekening mee te houden. Je wordt echt uitgedaagd om kansen te zien en te pakken.

En wat moet een succesvolle makelaar volgens u in huis hebben?

Je hebt echt je vakkennis hard nodig. Vooral bouwkundige en juridische kennis is erg belangrijk. Je hebt het nodig om goed in het vak te kunnen opereren. Ook is het essentieel dat je goed contact kunt leggen met mensen, aangezien dat een van de belangrijkste aspecten is van de makelaardij! Dat contact is ook een van de dingen waarom mensen volgens mij graag makelaar worden. Je bent constant met mensen bezig, dat blijft verrassend. Daarnaast heb je ook veel vrijheid als makelaar in het uitoefenen van je vak, helemaal als je je eigen kantoor hebt zoals ik.

In deze tijd is kwaliteit echt belangrijk, maar ook het vinden van je eigen niche. Hoe verwacht u dat de markt zich gaat ontwikkelen de aankomende tijd?

Je merkt dat de markt steeds transparanter wordt. Mensen gaan zelf aan de slag om hun huis te verkopen, kijken zelf in het kadaster en bepalen zelf een prijs. Maar makelaars kunnen zichzelf nu juist wel bewijzen met hun kennis van alle regels en procedures. Het is behoorlijk ingewikkeld om je huis netjes te verkopen en goede makelaars weten precies wat er allemaal moet gebeuren. Een goed advies is geld waard.

Wat zou u onze makelaarsstudenten willen meegeven in hun studie?

Kijk naar wat je aanspreekt in het vak. De opleiding is zo divers met verschillende vakken, er zijn vast dingen die je meer of minder interessant vindt. Wat jij het allerleukste vindt, ga je daar in specialiseren zodat je iets hebt waarmee je jezelf kunt verkopen op de markt. Dan valt er het meeste te halen en heb je ook het meeste plezier in je werk!

Terug naar boven