Train je brein!

Je brein is het controlecentrum van de mens. Als we dingen willen zeggen, denken of doen dan gebruiken we daar ons brein voor. Ook onze concentratie, geheugen en vermogen om te leren zitten in onze hersenen. Om je brein beter te laten functioneren (en dus beter te kunnen studeren!) kan het nuttig zijn om je hersenen te trainen. Daarom wil ik in deze blogpost graag wat tips geven waarmee je je brein kunt versterken!

Wat valt er te verbeteren?

Je geheugen. Er is nogal wat winst te behalen door je luie brein af en toe een flinke training te geven. In de eerste plaats kun je je geheugen verbeteren. Hartstikke gunstig voor bij het studeren, want als je gemakkelijker dingen kunt onthouden, dan heb je minder tijd nodig! Ook scheelt het na je studie als je gemakkelijk dingen onthoudt: je hoeft minder vaak dingen op te zoeken!

Je concentratie. Het is vaak lastig om een tijd lang geconcentreerd in je studieboeken te lezen of opdrachten te maken. Vervelend, want zo schiet het niet op! Door je concentratie te verbeteren kun je langer en efficiënter studeren. Ook na je studie is het handig: je kunt meer werk in een kortere tijd gedaan krijgen.

Je verwerkingssnelheid. Als je dingen leest of hoort dan wordt die nieuwe informatie opgeslagen in je hersenen. Hoe sneller je informatie kunt interpreteren (wat is dit, wat heb ik er aan en waar heeft het verbanden mee?), hoe soepeler je brein werkt. Handig, want daardoor snap je dingen sneller en beter.

Je beslissingsvermogen. De laatste belangrijke functie die je kunt verbeteren is het gemak waarmee je beslissingen afweegt en neemt. Dit heeft ook te maken met kunnen plannen en controle hebben over je acties. Handig voor alle aspecten in het leven, maar zeker ook bij de studie: door betere beslissingen te maken en goed te plannen zal je betere resultaten op je examens behalen!

Websites die je brein trainen
Er zijn leuke websites die je helpen om je brein te trainen. Leuk en nuttig is de breintraining van Breiner. Op deze website kan je een account aanmaken en allerlei breinspelletjes doen. Sommige spelletjes zijn vrij simpel, maar sommige zijn behoorlijk pittig. Als je veel spelletjes hebt gedaan kan je in een grafiek zien of je er steeds beter in wordt. Leuk én goed voor je hersenpan!

Ook de website Neurocampus heeft allerlei spelletjes en oefeningen om je brein dagelijks mee te trainen. Je registreren is gratis en ze zetten regelmatig nieuwe oefeningen en spelletjes online. Je highscores worden opgeslagen, dus je kan zien of je brein verbetert. Verslavend!

Voedsel om je brein te versterken
Er zijn een aantal voedingsmiddelen die een positief effect hebben op je hersenen. Vette vis (zoals zalm, tonijn, haring en makreel) bevatten omega-3 vetzuren en die zijn goed voor je hersenen. Een keer per week een haring happen is dus goed voor je concentratie!

Als je af en toe een kopje koffie drinkt (maar niet meer dan 5 koppen per dag) wordt je korte termijn geheugen versterkt en gaat je reactiesnelheid omhoog. Breinvoedsel dat de meeste mensen graag zullen eten: chocolade. Door chocolade te eten verbetert de bloedtoevoer naar je organen…dus ook naar je brein!

Tot slot
De beste manier om je brein goed te onderhouden is door lekker bezig te blijven. Doe je graag kruiswoordpuzzels of sudoku? Top! Doe jij rekensommetjes net zo lief uit je hoofd? Doen! Je zult merken dat je nu én in de toekomst veel plezier zult hebben van je breintraining!

Terug naar boven