Creatief solliciteren: lef brengt je ver!

Je kan je vast voorstellen dat werkgevers soms een beetje moedeloos worden als er voor een vacature meer dan 150 brieven binnenkomen. Wat een leeswerk en op een gegeven moment lijken heel veel brieven en cv’s op elkaar! Hoe kan jij als werkzoekende daar nou slim op inspelen? Val op!

Verrassingseffecten als goede binnenkomer
Veel motivatiebrieven beginnen zo’n beetje op dezelfde manier: “ik werd direct enthousiast toen ik de vacature zag” of  “toen ik vacature x zag werd mijn aandacht direct getrokken”. Deze zinnen klinken op zichzelf behoorlijk goed, maar als de lezer dat al een paar keer heeft zien staan…dan lezen ze het niet eens meer! Een pittige afwijkende zin kan dus de aandacht trekken en ook verfrissend zijn.

Zeker als de eerste zin niet over jou, maar over het bedrijf gaat zal het de aandacht trekken. Stel, je solliciteert bij IPD Opleidingen, dan zou je zoiets kunnen doen: “IPD helpt graag mensen verder heb ik gelezen op jullie site. Dat komt goed uit, want ik help ook graag mensen verder. Jullie, om mee te beginnen, door jullie zoektocht naar een nieuwe boekhouder te eindigen.”

Kies een aantrekkelijke stijl
Veel cv’s en motivatiebrieven zijn vaak heel sober opgemaakt. Dat is jammer, want het oog wil ook wat. Een mooi opgemaakt cv zal zeker opvallen en hoger gewaardeerd worden. Kies dus niet voor de standaardopmaak, maar werk met kleur en andere grafische elementen. Ben je niet zo creatief? Laat je dan inspireren door anderen. Hier vind je een mooie verzameling van creatieve cv’s. Zo is er zelfs iemand die een bierviltje heeft laten drukken als een soort teaser. Grappig en gedurfd!

Kies een bijzonder medium
De meeste sollicitaties lopen tegenwoordig via email. Je stuurt een mail met als bijlage je brief en je cv. Je kunt ook creatiever zijn (als je durft!). Maak bijvoorbeeld een Facebook timeline waar al je informatie opstaat en misschien ook wat leuke foto’s zodat ze je meteen een beetje leren kennen. Of solliciteer via twitter. Of (voor de echte lefgozers) maak een filmpje op YouTube waarin je solliciteert. Het voordeel is dat je in ieder geval kunt laten zien dat je sociaal bent en lef hebt. En het wordt ongetwijfeld een stuk beter onthouden.

Vermijd stijl- en spelfouten!
Het is misschien een beetje een uitgekauwde tip, maar ’t blijft ontzettend belangrijk. Als er ontzettend veel brieven binnenkomen is de eerste selectie vaak op iets kleins, zoals: is het een nette en correcte brief. Je kunt je dus echt niet veroorloven om een spel- of stijlfout te maken! Laat je brief en cv dus altijd even checken door iemand met taalgevoel. Ook zinnen die niet lekker lopen of veel te lang zijn kunnen een bron van ergernis zijn. Een correcte en aantrekkelijke brief komt juist heel gemotiveerd over!

Terug naar boven