Tegelijk werken en studeren: hoe doe je dat?

Veel mensen besluiten in deze economisch lastige tijd om voor zekerheid te kiezen en in zichzelf in hun carrière te investeren. Dat betekent in de praktijk wel vaak een drukke tijd: werken en leren tegelijkertijd kan in het begin behoorlijk intensief zijn. Natuurlijk zijn er allerlei slimme tips die je kunnen helpen om in een lekker ritme te komen, zodat je snel je studie afrondt. Die delen we graag met je!

1. Zorg voor structuur in de week
Wanneer ga jij je opleiding doen? ’s Avonds, op een vrije dag doordeweeks of op zaterdag? En hoe veel tijd denk je kwijt te zijn met het voorbereiden van de lessen? Het is handig om snel een duidelijk overzicht te hebben van de dingen die van je verwacht worden als voorbereiding, dan kun je een langetermijnplanning en een weekplanning maken. De meeste mensen krijgen rust door een weekstructuur. Plan in wanneer je gaat studeren en wat je die dag of avond doet. Dan kun je de rest van de tijd het loslaten en blijven je deadlines niet in je hoofd rondzwerven (en energie kosten!).

2. Zoek samenwerking waar mogelijk
Veel opleidingen worden klassikaal gegeven. Dat betekent dat uw medecursisten kunt inschakelen om samen in kortere tijd meer werk te verzetten. Zo kan het schrijven van samenvattingen (handig, want dat scheelt weer tijd als er een examen op komst is) veel werk zijn, tenzij je het verdeelt onder een aantal mensen. Zelfs als je een thuisstudie doet (wat ik zou afraden, want juist door het actief behandelen van lesstof door een docent onthoud je alles sneller) kun je online op zoek gaan naar anderen die ook bezig zijn met het vak en samen studeren. Ook kun je familie en vrienden inschakelen om te te helpen. Laat je eens overhoren, dat kan enorm helpen om snel begrippen in je hoofd te krijgen. Of doe eens een rollenspel. Je zult zien dat mensen je graag helpen met je studie. Voel je je dus ook niet schuldig als je merkt dat je even geen tijd hebt om de afwas te doen: je mag best wat meer van je omgeving vragen, want jij werkt al hard genoeg!

3. Wees gedisciplineerd en deel je successen
Een opleiding naast je werk volgen kan af en toe best veel van je vragen. Daar mag je gerust af en toe over mopperen. Vergeet ook niet om je successen te delen met anderen! Stel dat je iets nieuws hebt geleerd in de les dat je enorm inspirerend vond: deel dat dan ook met je collega’s! Zij zullen jou dan weer motiveren om meer met ze te delen…en dat motiveert jou weer! Er zullen ook momenten zijn dat je het allemaal niet meer zo ziet zitten, want ook dat hoort er bij. Niet elke les zal even spannend zijn, want in elke opleiding zit wel een onderwerp dat je misschien stomvervelend vindt. Hou vol! Als je gedisciplineerd doorzet komt er daarna snel weer iets waar je wel weer energie van krijgt.

4. Kies een studie die bij je past
Dit klinkt als een open deur, maar het gaat vooral om de opzet van je opleiding. Vind je het fijn om samen te werken? Zoek dan een opleiding waar dat veel kan. Of werk je juist liever alleen? Ook daar kan je je studiekeuze vaak wel op aanpassen. Sta ook stil bij het tempo van je opleiding. Heb je liever een snelle of een wat rustigere variant? Opleidingsinstituten van hoge kwaliteit zullen je nooit meer lessen bieden dan je echt nodig hebt om je diploma te halen. Neem dus bij het inschrijven altijd de tijd om zorgvuldig te vergelijken wat je krijgt voor je geld en wat dat betekent voor je eigen inzet.

5. Denk aan het resultaat en beloon jezelf tussentijds
Als je het druk hebt en daardoor van dag tot dag leeft, kan het geen kwaad om af een toe even bewust stil te staan bij wat je harde werk je allemaal gaat opleveren achteraf.  Je nieuwe diploma is namelijk niet het einde van je inspanningen, maar juist het begin! Als het goed is krijg je namelijk meer zekerheid, loon of waardering voor je werk. En dat is iets om naar uit te kijken! Het is ook goed om je grotere doel (diploma halen) onder te verdelen in kleinere doelen en actief bezig bent om elk subdoel te vieren als je ’t hebt behaald. Beloof jezelf een etentje, een klein cadeautje of een vrije dag als beloning. Zo zorg je ervoor dat je ook tijd neemt voor een voldaan gevoel en dan hou je het allemaal stukken beter vol!

Studeer en werk ze…en vergeet niet: blijf trots op jezelf!

Terug naar boven