Midden in de ondernemerswereld: interview met administrateur en MBA’er Bianca

Leuk dat we je mogen interviewen! Wil je jezelf even voorstellen?
Mijn naam is Bianca van der Zwet, ik ben getrouwd en ik heb een schat van een kind. Ik word dit jaar nog 39 en ik woon in Hilversum. Ik ben zelfstandig ondernemer in de administratie (Van der Zwet Administratieve Dienstverlening). Voordat ik mijn eigen bedrijf opstartte was ik onder andere allround administratief medewerker bij een webshop. Hier deed ik bijvoorbeeld ook de aansturing van de productie en dergelijke. Ook heb ik andere parttime en fulltime functies in de administratie gedaan en was ik administratief medewerker bij een depot van Selektvracht.

Toe maar, zelfstandig ondernemer! Hoe is dat zo gekomen?
Ik wilde al langer voor mezelf beginnen, dat speelde al een paar jaar. 3 jaar geleden besloot ik echt de overstap te maken. Ik wil graag doen wat ik echt leuk vind en dat is administratief werk. Cijfers en de waarde van een goede administratie trokken me altijd al. Ik had in 2000 al een cursus ondernemersvaardigheden gedaan en boekhouding. Voordat ik voor mezelf begon heb ik eerst nog een opleiding gedaan om helemaal up to date te zijn. Ik werkte toen nog parttime en ben dus daarnaast hard aan het werk gegaan om mijn eigen bedrijf op te starten.

Je zegt het al, werken met cijfers spreekt je aan. Kan je dat toelichten?
Nou, het zijn niet alleen de cijfers, hoewel veel mensen dat wel denken. De administratie vormt het hele plaatje van een bedrijf en de visie van een bedrijf. Dat maakt het zo boeiend. Daarnaast is de administratie bijhouden ook heel bevredigend omdat je echt een stuk belangrijk werk doet. Aan ’t einde zie je wat je allemaal voor elkaar hebt gekregen.

Dat ik graag mijn eigen administratieve onderneming wilde opstarten heeft te maken met dat ik het leuk vind om intensief contact te onderhouden met mijn klanten. Ik ga vaak naar mensen toe om hun admi daar te doen en dat is erg leuk. Ik werk voor veel zzp’ers dus ik vind het ook leuk om mensen aan elkaar proberen te koppelen in mijn netwerk. Ik sta dus midden in de ondernemerswereld en ik praat ook geregeld met mijn klanten over ondernemen. Elke dag ziet er ook weer anders uit omdat ik op andere plekken ben en zo veel verschillende administraties bijhoud!

Nou dat klinkt als een feest!
Ja dat is het ook echt voor mij hoor. Trouwens, de BTW-periodes zijn altijd wel even bikkelen trouwens. Want dan moet alles ineens tegelijkertijd, haha!

Hoe gaat het in jouw vakgebied?
Dat ligt er aan wie je spreekt. Met mij gaat het goed. Er zijn veel ondernemers en steeds meer zzp’ers. Dat is mijn doelgroep en die groeit alleen maar. Volgens de verwachting zijn er in 2030 meer dan 1.000.000 zzp’ers, dus kom maar op! Maar goed, niet elke zzp’er verdient ook veel. Veel starters willen hun administratie zelf doen, maar dat lukt ze toch vaak niet goed. Dan help ik ze natuurlijk graag!

Aan de andere kant hoor ik ook wel veel verhalen over automatisering in mijn vakgebied. Daar hebben de grotere kantoren wel last van, maar goed dat ligt natuurlijk ook aan hun eigen professionaliteit. Ik vind het belangrijk om betrokken te zijn bij mijn klanten en goed persoonlijk contact te onderhouden. Dat vinden mijn klanten belangrijk en met mijn onderneming gaat het dan ook uitstekend!

Hoe goed gaat het dan precies? Vertel!
Zo goed dat ik iemand deels in dienst heb genomen sinds afgelopen zomer. Zij werkt een aantal uur vast op kantoor en soms als het druk is vanuit huis. Erg prettig om extra ondersteuning te hebben, want het is druk! Hoe het is om werkgever te zijn? Anders, je hebt een andere manier van denken en plannen nodig. Soms ook dingen die je in je hoofd hebt zitten moet je even aanpassen. Je moet meer intern communiceren, want toen ik alleen was zat het wel allemaal in mijn hoofd, maar nu moet zij ook overal van op de hoogte zijn. Maar het scheelt mij ook weer een hoop werk natuurlijk!

Welke opleiding heb je bij IPD gedaan?
Ik heb MBA gedaan bij IPD, om weer helemaal up to date te zijn in mijn vak. Dat was de avondvariant in Utrecht in 2008 geloof ik. Daarna heb ik examen bij Associatie gedaan. Een van de toetsen heb ik niet in een keer gehaald, de rest wel. Dat ging allemaal best wel soepel dus.

En waarom heb je toentertijd voor IPD gekozen?
Omdat IPD avondopleidingen biedt en een opleiding dichtbij had. Ik werkte toen ook parttime, dus het was voor mij prettig dat ik ook ’s avonds les kon volgen. Overdag was toen geen optie voor mij. Ik ben eerst online gaan zoeken en vond toen de website van IPD. Daarna ben ik gaan navragen in mijn omgeving en daar hoorde ik goede verhalen. Dus heb ik me ingeschreven!

Hoe vond je het om klassikaal les te hebben?
Prettig! Ik kom ook nog wel eens mensen tegen waarmee ik toen in de klas zat. Dat is erg grappig.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
Ik ben nu aan het doorstuderen voor Belastingconsulent op hbo-niveau. Ik wil mijn klanten steeds betere service leveren en constant bijblijven bij de huidige regelgeving. Je wil toch alle vragen van klanten kunnen beantwoorden en jezelf blijven ontwikkelen. Ingewikkelde dingen als gedeelde huizen, zaken doen met het buitenland enzovoorts wil ik ook kunnen oppakken. Ik wil persoonlijk en zakelijk door blijven groeien. Ik heb een 5-jarenplan om een bekend kantoor te worden in de regio en nog uit te breiden. Het belangrijkste om dat te behalen is in mezelf te blijven investeren. Dus ik ben nooit uitgeleerd!

Terug naar boven