Hoe kies je een studie als volwassene?

Voor jonge mensen is het vaak lastig om een studie slim te kiezen. Logisch, want het is vooraf moeilijk inschatten of je iets leuk zult vinden en of je er goed in zult zijn. Daarom is het eigenlijk voor volwassenen misschien wel net zo moeilijk. Of nog wel moeilijker, omdat je minder gemakkelijk weer kunt wisselen als het toch niet bevalt. Dus daarom in deze blogpost: eerste hulp bij opleiding kiezen! Waar moet je bij stilstaan!

Wie ben je en waar voel je je goed bij?

Werk is belangrijk om je geld mee te verdienen, maar het is ook meer dan dat als je goed kiest. Met een beetje mazzel en een goede voorbereiding vind je een baan waar je het naar je zin hebt. Dat kan zijn omdat je in een fijn team terecht komt, maar ook omdat de werkzaamheden je aan het hart liggen. Het is dus van belang dat je ontdekt wat voor soort werkzaamheden je graag doet en in wat voor baan je je ei kwijt kunt.

Als je heel praktisch aan de slag wilt, dan hoef je je niet uit te sloven in een hbo-opleiding. Dan is een goede beroepsopleiding een veel betere voorbereiding. Hetzelfde geldt natuurlijk andersom. Wil je meedenken over bedrijfsstrategie of doorgroeien naar een leidinggevende functie? Dan is het goed om na te denken over welke vervolgopleidingen er mogelijk zijn en in hoeverre die aansluiten op het studiepad dat je uitstippelt.

Hoe vind je de studie die bij je past?

Stel je hebt al werkervaring opgedaan, maar je zit in een branche waar je het werk niet leuk vindt of waar nu helemaal geen werk voor is. Hoe ontdek je dan wat een goed alternatief is? Je kunt het volgende doen om een beetje zicht te krijgen op je opties:

  • Maak studiekeuzetesten om te zien waar jouw interesses liggen
  • Zoek online naar opleidingen en vraag brochures aan om rustig door te nemen
  • Bezoek open dagen of plan een studieadviesgesprek bij een opleider
  • Schakel je omgeving in om mee te denken over wat er bij je past
  • Zoek uit hoe het met de werkgelegenheid gesteld is in de branches waar je interesse in hebt. Kenniscentrum ECABO biedt je veel handige informatie
  • Denk na over wat je wilt investeren. Wil je jaren studeren of binnen een paar lessen als een nieuw diploma op zak hebben?

Wees niet bang om hulp in te schakelen van je omgeving. Ga met anderen in gesprek over wat je ambities zijn, wat je belangrijk vindt en welk werk daar bij past. Maar blijf ook altijd zakelijk: als je denkt dat je je droombaan hebt gevonden, ben je er wel echt geschikt voor? En zijn er wel banen zoals je je droombaan voorstelt? Is het antwoord op beide vragen ‘ja’, dan zou ik zeggen: ga ervoor!

Terug naar boven