Richting de droombaan: wat is je onderscheidend vermogen?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is 8,7% van de beroepsbevolking op dit moment werkzoekend. Dat zijn niet alleen werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering, maar ook diegenen met een baan die graag iets anders willen. Die 8,7%, dat zijn een hoop concurrenten op de arbeidsmarkt. De grote vraag is dan: hoe onderscheid je jezelf?

Wie ben ik?

Ben jij een hipster? Een trendsetter? Of ben je helemaal authentiek… gewoon jij? Of je nu graag opvalt of niet; je wilt wel jouw concurrenten op de arbeidsmarkt voorblijven, toch? Dan heb je meer nodig dan een representatief voorkomen en een opvallende lay-out voor je cv. Ik leg het je hieronder graag uit.

Begin bij het begin

Pak voordat je iets onderneemt, je cv er eens bij. Wat is er nu écht interessant aan de banen die je hebt gehad? Wat vertellen deze banen over jou? Hé! Dat is interessant voor een werkgever: wat jij hebt geleerd van je eerdere ervaringen. Dát is wat telt. Zet dat eens op een rijtje. En zeker niet minder belangrijk: wat wil jij nu écht? Welke vaardigheden wil je in kunnen zetten in je droombaan? Hoe ziet jouw ideale werkgever eruit?

Onderneem actie

Maar blijf niet alleen mijmeren over je idealen. Doe iets! Bel die droomwerkgever eens op. Vraag eens wat hij of zij belangrijke karaktereigenschappen vindt voor jouw ideale functie. Welke opleidingen worden hier gevraagd? Kun je misschien eens een dag meelopen? Zo ontdek je welke functies er bij deze werkgever zijn. En welke opleidingen raden zij aan? Bezoek een open dag van zo’n opleiding om je te oriënteren. Als je weet wat ervoor nodig is om die leuke passende baan te krijgen, kun je een plan trekken. En met een plan weet je welke route je moet volgen.

Kan ik dat?

Als jouw droombaan een andere opleiding vereist, doe dan goede research. Kies voor een opleiding die zichzelf van het marktaanbod onderscheidt. Kijk naar certificeringen van bijvoorbeeld onze makelaarsopleiding, naar manieren van lesgeven, naar de actualiteit van het lesmateriaal, naar de waarde van het diploma. Dat laatste lijkt een open deur, maar is zó belangrijk. Kennen de werkgevers in jouw vakgebied de opleiding, dan heb je een streepje voor.

IPD Opleidingen, weet ik uit ervaring, is zo’n opleider die jou dat streepje voor geeft. Hoe? De examens en toetsen die je maakt zijn gecertificeerd én samengesteld met input van werkgevers uit de branche. Tijdens je opleiding, maar ook tijdens de toetsing, maak je dus al kennis met trends en ontwikkelingen uit de sector. Verover de arbeidsmarkt met jouw onderscheidend vermogen en dat van je opleiding. Schrijf je in en straks heb je geen streepje voor, maar een straatlengte!

PS: hieronder heb ik nog wat tips voor je verzameld!

1. Wees proactief

Doe eens vrijwilligerswerk om bepaalde vaardigheden verder te ontwikkelen, vraag of je een dag snuffelstage mag lopen bij je ideale werkgever, bezoek open dagen van opleidingen… Onderneem alles wat ervoor nodig is om jezelf verder te ontwikkelen.

2. Doe onderzoek

Als je eenmaal een plan hebt, kijk dan ook eens naar het beroepsperspectief: hoe groot is de kans dat je zo’n baan vindt? In de boekhoudsector is vrijwel altijd werk, de woningmarkt trekt weer aan, noem maar op. Check af en toe een online vacaturebank. Naar wat voor mensen wordt er veel gezocht? Welke eisen worden er aan kandidaten gesteld?

3. Check je netwerk

Misschien ken je wel mensen die jouw droombaan hebben. Gooi eens een balletje bij ze op! Zijn er vacatures binnen hun bedrijf? Welke opleiding hebben zij gevolgd? Hebben ze tips? En als je niemand weet, check dan eens social media, het zakelijke LinkedIn bijvoorbeeld.

4. Blijf leren

Ontdek wat er nodig is voor jouw volgende carrièrestap. Moet je daarvoor weer gaan studeren? Prachtig! Er zijn genoeg deeltijdopleidingen die goed op de praktijk aansluiten. Let goed op of de opleiding dát biedt wat jij zoekt.

5. Focus

Ben je een alleskunner? Breed inzetbaar? Dat is mooi. Maar een werkgever wil motivatie zien: waarom ben jij de ideale kandidaat? Door je plan te trekken en daarop te focussen, laat je zien dat je weet wat je wilt én hoe je daar gaat komen!

Terug naar boven