Ben jij klaar voor de start?

Alles nieuw
Als je net bent gestart met een opleiding, herken je het vast wel. Het verwachtingsvolle gevoel. Je weet: hier gaan mooie dingen van komen. Vol goede moed en enthousiasme bekijk je het nieuwe lesmateriaal. Voor even voel je je weer jong genoeg om op pad te gaan voor nieuwe schoolspullen. Kasten en huis worden nog even opgeruimd: klaar voor de nieuwe start. Of ben ik de enige die dat heeft?

Goede voornemens
Zo’n nieuw studiejaar, vol beloften. Het lijkt bij mij altijd een beetje op 1 januari. De lijst met goede voornemens is oneindig… deze keer doe ik alles anders. Niks laatste moment, ik maak een planning. En ik houd me eraan. Vaste studiemomenten in mijn agenda. Op zaterdag doe ik boodschappen en maak ik mijn huis schoon. Op zondag ga ik aan de studie. Net als op dinsdag- en donderdagavond. Van ieder hoofdstuk maak ik een samenvatting. Vanaf nu houd ik écht consequent alle leerstof bij.

Blue Monday
Er zijn weken dat mij dat lukt. Over het algemeen de eerste drie, vier weken. En dan komt hij eraan… een soort Blue Monday. Net als in januari, maar dan ergens eind september, een paar weken na je verse start. Je hoort het jezelf zeggen: “Zaterdag shoppen? Gezellig! Maar zondag moet ik écht studeren.” Maar het shoppen eindigt in een etentje en daarna gaan jullie gezellig nog wat drinken. Het wordt zelfs zó gezellig, dat je het al zondagochtend ziet worden als je op de fiets naar huis rijdt. En als je dan zondag rond 1 uur ’s middags enigszins versuft wakker wordt? Eerst maar ontbijten, douchen en een beetje opruimen. Voor je het weet is je zondag voorbij. Het zijn de eerste barstjes in je goede voornemens. Studeren? Nu nog? Nou, morgenavond na mijn werk dan maar.

Begin en wees realistisch
Het toverwoord is… discipline. Maar hé, we zijn ook maar mensen. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Hoe voorkom je nu dat je verzandt in je eigen uitstelgedrag? Ga aan de slag. Begin gewoon!
En ja, daar hoort een planning bij. Voor een succesvolle planning begin je met het visualiseren van je einddoel. Wat wil je bereiken? Waarom wil je deze studie graag afronden? Als je dat weet, kun je gaan bedenken hóe je dit wilt bereiken. En je ontkomt er niet aan: wanneer ga je dit doen? Met focus op je einddoel ben je al op de helft. Een planning helpt je dan hier naar toe te werken. Maar… wees realistisch!

Tips
Geniet je enorm van uitslapen in je weekend? Plan je studie-uren dan niet op zaterdag en zondag van 7.00 tot 11.00 uur. De planning moet voor je werken, niet tegen je. Wissel inspanning en ontspanning af. Plan geen intensieve studieavond als je weet dat je die hele dag vergaderingen hebt op je werk. Geloof me: je hoofd zit dan vol als je thuis komt. Wees aardig voor jezelf: houd dus rekening met je ritme en gewoonten.

Focus op je einddoel
Tot slot nóg een tip: laat je inspireren door je studiegenoten. Vraag eens hoe zij de planning van hun studie aanpakken. Of plan tussendoor eens een afspraak met elkaar, om samen de stof door te nemen. Dat kan je net een zetje in de goede richting geven.

En voor de allermoeilijkste momenten: visualiseer dat je je diploma in ontvangst neemt. Voel de euforie, de blijdschap en de trots dat je hebt doorgezet! Straks met dat diploma zet je weer een stap in de door jouw gekozen richting. Als dát niet motiveert!

Terug naar boven