Die beren toch…

Misschien ben je nog op zoek naar je droombaan. Of je hebt nu een leuke baan maar je wilt meer; je wilt doorgroeien naar een andere functie. Wil je deze wens in vervulling laten gaan? Dan is verder ontwikkelen, verder leren of verder specialiseren een must. Zo vergroot je je beroepsperspectief én daarmee je toekomstperspectief. Maar, hoe zorg je er nu voor dat jouw droombaan, straks jouw nieuwe baan is, als die beren op de weg blijven verschijnen? Als jouw twijfel over je kunnen, zo nu en dan de overhand neemt?

Mitsen en maren
We kennen het allemaal: de mitsen en maren die je kunt bedenken om iets, een opleiding bijvoorbeeld, niet te gaan doen. Eerder al vertelde ik over tijdgebrek en doorzettingsvermogen. Deze keer deel ik mijn ervaringen met examenstress met je. Want ook examenstress is een bekende ‘mits en maar’ om maar niet aan een opleiding te starten. Het vooruitzicht op die paar dagen nét voor het examen. De onzekerheid, twijfel.
Maar, wil je jouw toekomst zelf verder vormgeven dan zal je je zorgen, die beren, onder ogen moeten komen. Ze bij kop en staart beet pakken en de deur uitwerken. Maar hoe doe je dat?

Ontspanning
Kruidenthee, een warm bad, een massage, dagje sauna of een lange (strand)wandeling. Het zijn allemaal fijne manieren om te ontspannen. Toch lijken al deze ‘middelen’ niet te helpen als het aankomt op proberen te ontspannen vlak voor een examen. Zelfs een ontzettend goede voorbereiding maakte mij nog niet rustig. Helpt dan helemaal niets tegen examenstress?

If you can’t beat them, join them
Ik heb afgelopen jaren geleerd dat ik het beste de examenstress kan omarmen. Want die stress levert mij ook iets goeds op: een prestatie. De stressvolle dagen voorafgaand aan hét examen leveren zoveel adrenaline op, dat ik boven mezelf uitstijg als het op voorbereiding aankomt. De les- en leerstof krijg ik redelijk makkelijk in mijn hoofd. Daar waar ik normaal moe na een werkdag op de bank plof, zorgt ook hier de adrenaline ervoor dat ik ’s avonds mijn boeken weer opensla. Dat ik in de weekenden samenvattingen schrijf en ik de nacht voor het examen de proefexamens oefen.
Nee, zo wil ik uiteraard niet alle dagen van mijn leven doorbrengen. Dat hoeft ook niet. Maar, van de examenstress maak ik dankbaar gebruik, die paar keer dat ik een examen moet doen. Vrijwel al mijn examens haalde ik in één keer, omdat ik op enig moment leerde gebruik te maken van de adrenaline die de stress opleverde.

So: if you can’t beat them, join them! Succes!

Terug naar boven