Hoe overleef ik een examen? 10 tips voor het voorbereiden en maken van examens

Het is bijna zover… de examens staan voor de deur! Het moment waarop je kennis en vaardigheden getoetst worden. Misschien ben je al heel hard aan het zwoegen, misschien ben je nog een beetje huiverig, omdat je niet weet wat je moet verwachten. Ik wil jou graag een handje helpen om jouw examen met vertrouwen tegemoet te zien. Daarom hier een aantal tips voor het voorbereiden en het maken van examens.

5 tips voor de voorbereiding

1. Maak een samenvatting van de lesstof. Het helpt om alles voor jezelf op een rijtje te zetten, hierdoor krijg je een goed overzicht van de belangrijkste punten.

2. Maak een planning. Wat moet je kennen of kunnen voor het examen? Maak er een lijstje van en deel het op in haalbare en concrete stukken, bijvoorbeeld: hoofdstuk 1 lezen, pauze, hoofdstuk 2, enzovoort. Er zijn ook applicaties die je kunnen helpen bij het maken van een planning. Een mooi voorbeeld is de Pomodori App: je studeert in 4 blokken van 25 minuten, afgewisseld met 5 minuten pauze. Na het afronden van de 4 blokken krijg je 20 minuten pauze. Begin op tijd, dat bespaart je stress.

3. Zorg voor voldoende rust en ontspanning tijdens het studeren. Ga bijvoorbeeld even wandelen, luister naar je favoriete muziek of doe even een klusje. Belangrijk: stop op tijd met leren en probeer op tijd te gaan slapen, zodat je uitgerust op het examen kunt verschijnen.

4. Beperk afleiding. Zet je telefoon uit of op stil, sluit je mailbox, ruim je bureau op en houd alleen je studiespullen in de buurt.

5. Geef jezelf een beloning als je een dag goed geleerd hebt. Bijvoorbeeld: ‘Als ik vandaag goed heb geleerd, mag ik mezelf trakteren op een ijsje of dan mag ik vanavond naar de film.’

5 tips voor tijdens het examen

1. Gespannen op de dag van het examen? Dat hoort erbij. Een beetje spanning zal een examen niet negatief beïnvloeden. Probeer in ieder geval rustig door je buik te blijven ademen. Vergeet niet goed uit te ademen. Bij stress heb je de neiging om oppervlakkig en meer in dan uit te ademen.

2. Lees de opgaven van het examen goed! Het is belangrijk om goed te begrijpen wat er gevraagd wordt. Het zou zonde zijn als je daardoor lager scoort. Dus neem de rust om echt te lezen wat er staat, dat is het halve werk.

3. Weet je het antwoord op een vraag niet? Blijf niet te lang nadenken. Ga alvast door naar de volgende vraag en keer later terug naar de eerdere vraag.

4. Denk positief. Ga vooral niet piekeren. Gedachten als ‘Ik kan het niet’of ‘Had ik maar beter geleerd’ helpen je niet. Als je klaar bent met het examen, heb je nog genoeg tijd om erover na te denken. Dus: aan het werk en je gedachten opzij schuiven!

5. Evalueer na afloop hoe het examen ging. Denk na over hoe je het hebt aangepakt en wat je de volgende keer beter zou kunnen doen. Hierdoor kun je leren van je fouten.

Hopelijk kunnen deze tips je wat op weg helpen. Er zijn ook opleidingsinstituten die examentrainingen organiseren. IPD Opleidingen, waar ik werk, doet dat bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat je deze bijwoont, want daar oefen je alvast met vragen die je kunt verwachten tijdens je examen. Ik wens je heel veel succes toe en hoop uiteraard dat je straks een mooi resultaat zult behalen!

Terug naar boven