Interview met cursist Herma van der Oest

Cursist vindt baan tijdens opleiding IPD: ‘Geef nooit op!’

Zonder werk zitten, een opleiding doen en werk vinden. Het overkwam Herma van der Oest (42). Vorig jaar werd ze door een reorganisatie boventallig verklaard. Wel kreeg ze een vergoeding mee van haar voormalige werkgever voor een eventuele opleiding. Ze greep deze kans en schreef zich in bij IPD voor Basiskennis Calculatie (BKC) en daarna Praktijkdiploma Boekhouden (PDB). Tijdens haar opleiding PDB vond zij een baan die uitstekend paste bij haar opleidingsniveau!
Tijd om meer te weten te komen over de totstandkoming van dit succesverhaal.

Zou je iets kunnen vertellen over je achtergrond?

Ik heb altijd gewerkt in de administratie, waarvan 15 jaar op een financiële administratie. Daarnaast doe ik de administratie van het bedrijf van mijn man. In 2007 heb ik BKB (Basiskennis Boekhouden) gedaan, dat was de basis. Toen waren mijn kinderen nog klein en het lukte niet om meteen verder te gaan met studeren. Mijn gedachte was: ooit, als de kinderen groter zijn, dan pak ik het weer op. En dat moment kwam vorig jaar onverwachts om de hoek kijken. Toen dacht ik: dan moet ik het nu maar doen.

Waarom heb je eigenlijk gekozen voor IPD?

Eerst heb ik gegoogeld naar de mogelijkheden. Wat ik heel belangrijk vond, was dat het een opleiding was waar ik naartoe moest. Geen thuisstudie, dat werkt bij mij niet. Vooral als je een gezin hebt, een eigen bedrijf en allerlei andere dingen ernaast. Toen kwam IPD naar boven drijven. Een pluspunt was de centrale locatie. En er was een mogelijkheid voor een avondopleiding. Prijstechnisch vond ik het ook heel leuk: een volledig aanbod voor een leuke prijs. Vandaar dat ik hier terecht ben gekomen.

Was het een meerwaarde voor je dat hier in Utrecht ook het kantoor van IPD zit?

Het is wel makkelijk, je hebt iets kortere lijnen. Als je ergens anders de cursus volgt, is het lastiger. Als je een vraag had, kon je die gelijk stellen. Maar als ik mailde, kwam er ook altijd een reactie terug. Dat was allemaal goed geregeld. Ik heb eigenlijk geen negatieve dingen meegemaakt.

Waarom heb je gekozen voor een opleiding in Boekhouden?

Wat me vooral aansprak, was dat ik een diploma zou hebben, zodat ik toch wat steviger zou staan op de arbeidsmarkt. En ik heb me er al die jaren in verdiept en in gewerkt, dus ik vond het zonde als ik het papiertje niet had. Een andere richting opgaan zag ik ook niet zitten, want ik zou niet weten wat ik zou willen. Dus dit was een logische stap. Mijn idee was om eerst BKC te doen, want dan had ik BKB en BKC. BKC heb ik als dagopleiding van 5 weken gevolgd op de woensdag. PDB wilde ik liever in een langzamer tempo doen, vandaar de avondopleiding van 28 weken. Dan heb je iets meer tijd.

Wat vond je van de lessen?

Goed! Ten eerste vond ik het heel gezellig. Het waren allemaal lotgenoten, de meesten stonden ook op straat. Je had gelijk al een klik, omdat je er met elkaar over kon praten. De dagopleiding vond ik heel gezellig met z’n allen. De leerkrachten van beide modules waren leuk en goed, daar heb ik niks op aan te merken.

Hoe was de overgang van BKC naar PDB?

BKC vond ik goed te doen. Ik vond PDB af en toe echt pittig, het tempo lag ook best hoog. Dus ik probeerde het huiswerk wel echt te maken en bij te houden. Dan merk je ook dat je ouder bent, omdat het minder snel blijft zitten. Andere dingen moesten wel even wijken. Het was goed dat je iedere week terug moest komen. Dan kon je vragen stellen en de stof beter beheersen.

Heb je ook nog een examentraining gedaan?

Ja, in januari heb ik de examentraining van PDB gedaan. Je kreeg een lunch aangeboden, dat vond ik echt netjes. Die hoefde je niet extra te betalen, dat voelde heel positief. Afgelopen juni heb ik 3 examens gedaan. Daar heb ik er 2 van gehaald, 1 net niet jammer genoeg. Maar goed, nieuwe ronde, nieuwe kansen. Ik wil ze wel allemaal afronden, want ik ben nu toch bezig.

Tijdens de opleiding PDB heb je een baan gevonden. Kun je daar iets over vertellen?

In maart heb ik inderdaad een baan gevonden! Ik stond ingeschreven bij Randstad Financieel Utrecht en op een gegeven moment kreeg ik te horen ze bij de Universiteit Utrecht iemand voor de financiële administratie zochten. Het was wel redelijk uit de richting, want ik woon zelf in Bergambacht. Maar ik wilde het toch proberen en ben op gesprek geweest.
’s Avonds belden ze al op dat ik het geworden was. Binnen een week kon ik beginnen op de financiële administratie, precies waarvoor ik geleerd had! Dat sloot dus heel goed aan. Ze hebben daar ook aangegeven dat ze me daarom hebben uitgekozen. Dat was leuk om te horen, dat je opleiding je een baan oplevert. Het werk bevalt goed. Met het studeren erbij was het wel heel pittig, 3 dagen in de week  werken, studie en een gezin, dat was best even aanpoten. Maar ik was al over de helft van mijn studie, dus ik zette door en nu gaat het goed.

Het klinkt als een heel positief verhaal.

Ja, ik had het ook niet verwacht. Je zit eerst heel erg in de put omdat je je baan verliest. Je bent op een bepaalde leeftijd, je hebt weinig papieren en je denkt: dit wordt het niet. Banen lagen niet voor het oprapen, daardoor was ik gedemotiveerd. Maar ik had een hele leuke klik met de andere meiden van de opleiding, dat gaf wel een duwtje om door te gaan. Het was een klein groepje waarmee ik alle modules heb gevolgd. Ik heb nog contact met ze via WhatsApp. Vanavond gaan we zelfs met een groepje uit eten en ook met de docent.

Je bent wellicht een voorbeeld voor anderen in dezelfde situatie. Heb je nog tips?

Geef nooit op en probeer ook andere kanalen aan te boren. Andere mensen hebben weer andere ideeën, waardoor je onverwachts ergens komt. In het begin zat ik wel in de put, maar het kwam toch goed. Bij mij heeft het 9 maanden geduurd. Je moet echt volhouden, je bent niet de enige vis in de vijver. Een andere tip is om een financieel uitzendbureau te benaderen, dat heeft voor mij goed uitgepakt. Een financieel uitzendbureau kan toch meer doen dan een algemeen uitzendbureau.

Zou je deze opleiding ook aan anderen aanraden?

Ja! Je moet je er wel voor interesseren, want anders is het best pittig. Het is ook wel fijn als je er in werkt, want dan blijft het beter zitten, je weet wat je doet. Waar gaat het geld heen, waar komt het terug? Belangrijk is om te doen wat je leuk vindt.

Terug naar boven