Interview met Babs van der A: van cursist naar medewerker bij IPD

‘Wat IPD doet voor iemand is echt uniek.’

Babs van der A (54) is 14 jaar werkzaam geweest bij een callcenter, eerst aan de telefoon, later bij Personeelszaken. Ze heeft hier ook zelf een nieuwe afdeling opgezet. Ze besloot de opleiding Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL) te volgen bij IPD Opleidingen. Sinds kort is ze ook werkzaam bij IPD, als management assistent.

Kun je iets vertellen over je achtergrond?

Ik heb meer dan 20 jaar in het speelgoed gewerkt, mijn echtgenoot en ik hadden een eigen winkel.We verkochten houten speelgoed, zoals automodellen en poppenhuizen. Dat was leuk, alleen er was geen droge boterham mee te verdienen. Het was in Leiden, daar was veel concurrentie. Ons speelgoed was net wat duurder. We betaalden een hoge huur, want we zaten in het centrum. Ik ben in 1999 bij een callcenter gaan werken, mijn echtgenoot is gestopt vlak voordat de euro werd ingevoerd.

Waarom heb je voor IPD gekozen?

Ik wilde een cursus volgen die snel was en in de buurt, waar ik ook snel mee kon beginnen. Mijn plan was om naar Leiden te gaan, maar die opleiding ging niet door vanwege te weinig aanmeldingen. Toen ging ik naar Utrecht voor Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL). Dit lag ook in het verlengde van wat ik deed. Daar is ook veel werk in te vinden. Ik heb wel gemerkt dat je veel ervaring moet hebben, maar dat is een kwestie van opbouwen. Je moet ergens beginnen. Dat zeg ik vaak tegen een werkgever, maar niet iedere werkgever trapt daar in. Dus vandaar dat ik hier terechtgekomen ben.

Wat vond je van de lessen?

Ik vond het onwijs interessant. Rene van Lare legt heel goed uit, hij heeft een simpele oplossing voor een bepaalde manier van berekenen, voorschrijvend cumulutief rekenen. Door zijn uitleg lukte het veel sneller. Ik heb thuis zitten oefenen en ik begreep niet hoe ik eruit kwam. Rene van Lare zegt gewoon: doe dit en toen lukte het wel.

Nu ben je management assistent bij IPD. Hoe is dat gegaan?

De eerste dag dat ik op IPD was, kwam de directeur, Henk, zich voorstellen. Hij was benieuwd wie van ons al een baan had. Ik was de enige in de groep die geen baan had. Henk vroeg of ik mijn cv wilde sturen. Dat heb ik gedaan en er kwam positief commentaar, hij wilde me graag verder helpen. Hij vroeg of ik een brief wilde sturen die ik eerder had gestuurd. Ik dacht bij mezelf: ik woon in een prachtig huis, midden in de polder en daar wil ik niet weg. Dat betekent dat ik moet gaan werken. Dus ik zei: dan ga ik wel tomaten plukken. Toen ik bij IPD was voor de examentraining, zei Henk dat hij het zonde vond als ik tomaten zou gaan plukken. ‘Ik heb misschien wel een baan voor je.’ Zo is het gegaan en ik ben er echt heel blij mee! Wat IPD doet voor iemand is echt uniek en bijzonder! Ik ben ook nog naar de zomercursus geweest en toen heb ik al kennisgemaakt met medewerkers. Ik vind het een leuk bedrijf en geweldig om hier te komen werken.

Hoe ging de sollicitatie?

Dat was heel grappig. Henk vroeg: ken je Clazina? Stuur haar je cv en een begeleidende brief. En toen kwamen er allerlei vakanties doorheen, maar ik heb met Clazina gesproken en dat was positief. Toen Henk terug was van vakantie, hebben we even gepraat over wat ze me konden bieden. Eigenlijk was ik dus zonder sollicitatie al aangenomen. Alleen moesten nog even de laatste puntjes op de i gezet worden. Vroeger heb ik ook nooit gesolliciteerd, want je liep ergens naar binnen en je had werk. Dit hoor je nu eigenlijk nooit meer. Hierdoor weet ik nog steeds niet hoe het is om echt te solliciteren, maar dit vind ik geen nadeel.

Wat hoop je bij IPD nog te leren of toe te voegen?

Ik hoop mijn kennis uit te breiden en het personeelssysteem binnen IPD meer te structureren. Dat is altijd belangrijk.

Wat vind je zo interessant aan je vakgebied?

Ik werk graag met en voor mensen. Je doet je werk omdat je het leuk vindt. Je wilt dat je goed behandeld wordt, dat je je salaris op tijd krijgt en dat de wet- en regelgeving gewoon klopt. Daar moet iemand voor zijn, die dat regelt en ook leuk vindt om te doen. Het moet goed gebeuren.

Heb je ook al extra trainingen gevolgd die IPD aanbiedt?

Ik ben wel van plan die te gaan doen. Er zijn extra trainingen die cursisten gratis kunnen volgen. Ik heb iets gelezen over netwerkbijeenkomsten, je komt dan in contact met cursisten en docenten en bouwt veel meer een netwerk op dan je normaal zou doen. Ook las ik iets over trainingen in Excel. Dat lijkt me erg interessant. Het is altijd goed om je kennis up-to-date te houden. Als ik thuiskom en ik heb de hele dag achter de computer gezeten, dan zet ik de computer thuis niet meer aan. Dat is wel een nadeel, maar ik ben daar ook niet echt mee bezig. Mijn belangstelling ligt meer bij de moestuin. Daar veroorzaak ik altijd een oerwoud.

Tot slot: heb je nog tips voor cursisten?

Op het gebied van PDL: veel oefenen. Het is niet moeilijk, maar je moet het wel doen. En ga naar IPD, want het is gewoon echt een super bedrijf!

Volg & like ons hier: