Interview met oud-cursist Tuinarchitectuur

Interview met Eric van de Leur, oud-cursist Tuinarchitectuur

Eric van de Leur heeft de opleiding Tuinarchitectuur gedaan bij IPD Opleidingen in Rotterdam. In juni 2015 is hij zijn eigen bedrijf gestart in het ontwerpen en aanleggen van tuinen, Leurtuinen. Hoe heeft hij de opleiding ervaren, hoe gaat het nu met hem en waar staat zijn bedrijf voor?

Kun je iets vertellen over je achtergrond?
Ik kom uit de techniek en ik heb altijd een dienstverlenende functie gehad. Ik ben afkomstig uit een groot gezin en we hadden altijd een weekendhuis met een grote tuin, dus ik ben er wel een beetje mee opgegroeid. Mijn moeder was goed in tuinieren. Toen had ik daar nog niet zoveel aandacht voor, dus toen ben ik in de techniek gegaan. Op een gegeven moment wilde ik iets anders. Mijn idee was om iets te gaan doen met tuinen en bomen. Bij mijn vorige werkgever hadden we een budget voor een opleiding, dus daar heb ik gebruik van gemaakt door de cursus Tuinarchitectuur te gaan doen.

Waarom heb je voor IPD gekozen?
Dat is gewoon toevallig. Ik ben op zoek gegaan naar cursussen die te maken hadden met tuinontwerp en tuinaanleg en toen kwam ik bij IPD terecht. De cursus was in Rotterdam en werd gegeven door een hele leuke docent, Astrid Hölzer. Ik heb de avondopleiding gedaan. Het was best een lange opleiding, maar ook heel leuk en enerverend.

Hoe heb je de opleiding ervaren?
Het was een kleine groep van 6 mensen. Ik vond het leuk om met elkaar te sparren over dingen. Er zaten ook mensen bij met veel ervaring, zoals een hovenier en iemand met een kwekerij. Zo leer je ook veel van elkaar. Ik vond het fijn dat het een klein groepje was. We hebben nog steeds contact, ik bestook mensen ook met vragen. Onlangs hebben we nog geluncht met z’n allen bij mij in de tuin. En toen heb ik verteld dat ik voor mezelf wilde beginnen. Het was heel gezellig. Zo kun je ideeën uitwisselen.

Wat is je het meest bijgebleven van de opleiding?
De docent is van Duitse afkomst, ik vond haar accent wel leuk. Ze is ook iemand uit de praktijk en weet echt veel van planten. Vaak nam ze dingen mee om te determineren, bijvoorbeeld takjes. We zijn een keer naar de tuinen van Appeltern geweest. Dat was leuk ter inspiratie.

Wat ben je gaan doen na de opleiding?
Toen heb ik me opgegeven voor een opleiding tot boomchirurg in België, maar er was te weinig animo voor toen, later heb ik me nog eens opgegeven en nu start ik dit jaar. In de tussentijd heb ik nog wat andere cursussen gedaan. Ik begin ook met een cursus voor gewassenbestrijding. Je moet wel bepaalde licenties hebben. Achteraf gezien had ik me hier beter in moeten verdiepen.

Waar komt je interesse voor tuinen vandaan?
Dat is zomaar een beetje ontstaan. Ik heb jaren bij een woningcorporatie gewerkt, in de bouw. Ik had alle dingen in en om het huis wel gezien, maar nog niets gedaan met de tuin. Verder vind ik het belangrijk dat mijn zoon iets meekrijgt over tuinen, omdat ik dat zelf ook heb gehad. Laatst hoorde ik dat een juf op de basisschool zelf niet wist waar een framboos aan groeit, dat vind ik heel krom. Nu is er wel veel meer aandacht voor. Ik doe vrijwilligerswerk, omdat ik het leuk vind om buiten te zijn. Ik kwam iemand tegen die samen met scholen moestuintjes en speelpleinen probeert te maken met natuurlijke materialen. Dat is heel leuk. Zelf wil ik meer met bomen doen.

Je hebt een eigen bedrijf, Leurtuinen. Hoe ben je begonnen en hoe gaat het nu?
Het gaat best moeizaam. Ik ben dit jaar mijn baan verloren door een fusie. Ik zat 2 maanden thuis en dacht: ik ga gewoon voor mezelf beginnen. Eerst ben ik naar het UWV gegaan. Toen moest ik een plan schrijven om nog een uitkering te krijgen. Daar had ik niet zoveel zin in, ik wilde gewoon aan de slag. Er was nog een andere manier. Ik ben 15 juni gestart, heb me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en een kleine investering gedaan. Ik doe nu kleine klussen, enkele uurtjes in de maand. We gaan nu naar de winter toe en dan is het niet zo druk in de tuinen. Ik probeer wel de klanten die ik heb vast te houden door andere klussen aan te bieden. Het loopt nog niet super, maar ik ben wel van plan om in het voorjaar flyers te maken. Vooral voor ouderen die het prettig vinden om wat hulp te hebben in de tuin. Ik vind het ook leuk om samen te werken met mensen. Dan doe ik de zware dingen. Ik werk het liefst in mijn eigen omgeving.

Waar staat je bedrijf voor en wat bied je aan?
Het is een bedrijf in tuinontwerp en tuinonderhoud. Ik vind het leuk om te werken met bestaande materialen dus om voor weinig geld iets te maken, vaak door hergebruik van materialen. Het is heel makkelijk om een hele mooie tuin te maken als je alles nieuw aan laat leveren en als iemand het plaatst, maar ik denk dat de kracht ligt bij bestaande materialen en leuke ideeën om bestaande materialen opnieuw te gebruiken. Dat is ook mijn doel. Voor mijn gevoel bereik ik zo meer mensen.

Wat zou je nog willen bereiken?
Ik hoop binnen afzienbare tijd met het bedrijf een klantenkring te hebben, zodat ik zonder het UWV kan en mijn eigen boontjes kan doppen.

Heb je nog tips voor cursisten of mensen die een opleiding willen doen?
Proberen om wat meer tijd vrij te maken voor huiswerk, dat schiet er soms bij in. Ik vind het altijd wel belangrijk om een cursus klassikaal te volgen, dus misschien is dat ook een tip. Het is belangrijk om met elkaar te praten en dingen aan elkaar te vragen tijdens de lessen.

Wat zou je adviseren aan mensen die een bedrijf willen opstarten?
Heel veel dingen uitzoeken van tevoren, dat heb ik niet gedaan. Ik ben gewoon begonnen met een startkapitaaltje, dat bleek te weinig te zijn. Dus het is goed om dingen te onderzoeken die in jouw sector van belang zijn. Ik loop dagelijks nog tegen dingen aan, je hebt bijvoorbeeld een VAR-verklaring nodig en daar had ik nooit aan gedacht. Daardoor moest ik langer op facturen wachten. Mijn vrouw gaat een cursus doen om mij te ondersteunen, zij regelt de administratie. Dat is ideaal. Daarin vullen we elkaar mooi aan.

Bedankt voor dit interview. Heb je zelf nog iets toe te voegen?
Ik vind het leuk dat er de mogelijkheid is om dit te doen, zo’n interview. Ik vind het zelf ook leuk om iets te horen over medecursisten. Het is ook goed dat je af en toe contact hebt met elkaar, zodat je elkaar kunt helpen.

Terug naar boven