Prettige sfeer bij training Communicatie & Samenwerking

Als tekstschrijver van IPD heb ik afgelopen donderdag de training Communicatie & Samenwerking bijgewoond en dat deed ik met veel plezier. Hierbij een verslag van mijn ervaringen.

De training werd gegeven door de enthousiaste docent Rien Zwaal (sommigen kennen hem misschien als docent Binnenhuisarchitectuur). Bij het voorstelrondje viel me op dat de groep een mooie mix was van cursisten uit diverse richtingen: makelaardij, tuin- en binnenhuisarchitectuur en boekhouden.

Tijdens de training leerden we allereerst wat communicatie eigenlijk inhoudt en wat er bij komt kijken. Zo gaat het niet alleen om verbale uitingen, maar ook om non-verbaal gedrag. Ook kwam aan bod wat er mis kan gaan als mensen met elkaar communiceren, bijvoorbeeld als iemand een bepaalde intonatie niet begrijpt. Rien legde alles helder en met veel humor uit.

Na de lunchpauze gingen we verder met het onderwerp samenwerking en bespraken we met elkaar welke obstakels een goede samenwerking in de weg staan. Een voorbeeld van zo’n obstakel was autoriteit versus individuele creativiteit. Iedereen deed goed mee en er heerste een prettige en open sfeer. Samenwerken leek iedereen soepel af te gaan. Na een oefening waarin we in groepjes enthousiast aan de slag gingen, zegt een cursist: ‘Ik vond dat we samen sterker waren dan individueel.’

Tot slot gaf Rien nog tips over solliciteren en je cv. Zo vroeg hij naar onze mening over het plaatsen van een foto op je cv. Zelf doet hij dat wel. ‘Want ik zie er op de foto veel beter uit dan in het echt’, aldus Rien. De deelnemers waren enthousiast over de training. Een cursist weet het na afloop mooi te verwoorden: ‘Ook al spreken veel dingen misschien voor zich, zo’n training zorgt toch voor bewustwording.’

Terug naar boven