5 tips voor een goede studiekeuze

Een opleiding kiezen kan best een uitdaging zijn. Zelf wisselde ik twee keer van studie. Vanuit mijn liefde voor schrijven en literatuurgeschiedenis begon ik met een studie Nederlands waar ik ontdekte dat er meer dan twintig soorten beeldspraak zijn. Ook leerde ik dat ‘stoelpoot’ een ‘dode metafoor’ is (??) Omdat ik meer behoefte had aan een praktische studie wisselde ik Nederlands in voor journalistiek. Maar op het HBO miste ik juist weer de verdieping. Dus dat was het ook niet helemaal… Uiteindelijk koos ik voor een studie algemene cultuurwetenschappen aan de universiteit en kwam het helemaal goed!

De beste tips die ik je kan geven bij het maken van een studiekeuze zijn: regel dat je een dag mag meelopen, zodat je kan proeven aan de opleiding. En spreek leerlingen over hun ervaring met de opleiding waar jij interesse in hebt. Het is ook goed om een open dag te bezoeken. Zo krijg je een indruk van een opleidingsinstituut. Maar let op, tijdens open dagen zijn er vaak slingers en ballonnen en wordt de beste kant van een opleiding belicht. Wees niet bang om kritische vragen te stellen. Hoe groot is bijvoorbeeld je kans op een baan na de opleiding?

Bij het maken van een studiekeuze is het belangrijk om stil te staan bij jouw kwaliteiten. Ben je sociaal en houd je van verkoop? Dan zal bijvoorbeeld makelaardij eerder bij je passen dan boekhouden cursus. Bij IPD hebben we ook studieadviseurs. Ik vroeg hen naar tips bij het maken van een studiekeuze:

  1. Stel jezelf de volgende vragen: Wat wil je met de opleiding bereiken? En wat voor baan spreekt je aan? Op basis van je antwoorden kun je bij interesse in makelaardij bijvoorbeeld bepalen of je als Assistent-makelaar aan de slag zou willen (meer op kantoor werken, het administratieve en communicatieve voorwerk verrichten) of dat je als Makelaar-taxateur op pad wilt met de klanten (bezichtigen, onderhandelen, waarde bepalen) en dus kiest voor opleiding Makelaar-taxateur.
  2. Bezoek een proefles. Bij een proefles krijg je een goede indruk hoe de opleiding is opgebouwd en hoe een les eraan toegaat en of je het niveau aan kan. Tijdens een proefles kan je ook lesmateriaal alvast inkijken.
  3. Om te bepalen welke variant van de opleiding bij je past: hoeveel tijd per week heb je voor huiswerk? Bij een dagopleiding heb je vaak meer tijd nodig voor huiswerk dan bij een avondopleiding, omdat je twee keer zo lang les hebt en dus ook twee keer zo veel stof behandelt dan bij avondopleiding. Werk je doordeweeks, dan kan een zaterdagopleiding ook een optie zijn. De sfeer op zaterdag is vrolijk, want het is weekend!
  4. Natuurlijk zit overal ook een prijskaartje aan. Dus bekijk of je losse vakken of een pakket kunt aanschaffen en welke betalingsmogelijkheid bij je past.
  5. En niet te vergeten, wat is je niveau? Is het vakgebied helemaal nieuw? Dan is het nodig om bij de basis te starten. Heb je al werkervaring, maar geen diploma? Dan kun je vaak op een hoger niveau instromen. En heb je pas nog een opleiding gedaan of is het lang geleden? Dat kan ook bepalend zijn voor het niveau bepalend waarbij jij je thuis voelt. Want daar gaat het om: doen wat bij je past en dan haal je je diploma ook. Dat motiveert!

Bij veel onderwijsinstellingen kun je langskomen voor een individueel studiekeuze advies, dan kan je onderzoeken of de opleiding echt bij je past. Bij IPD kun je ook een persoonlijke afspraak krijgen of de proefles bijwonen, dat is lekker interactief. Bel naar 030 244 77 30 voor het maken van een afspraak, of stuur een mailtje naar info@ipd-opleidingen.nl. Veel succes met je studiekeuze!

Terug naar boven