Interview met cursist Wieger van der Velde

‘IPD is een topclub die het goed voor elkaar heeft.’ Wieger van der Velde (25 jaar) is commercieel medewerker bij NVM-makelaardij De Flexibele Makelaar Surhuisterveen, dat is een familiebedrijf. Daarnaast is hij cursist bij IPD. Ik sprak hem voor een interview.

Je volgt de 2-jarige avondopleiding Makelaardij in Leeuwarden. Waarom heb je voor IPD gekozen?
Ik heb eerder ook al een keer een opleiding gedaan bij IPD. Dat beviel mij toen goed en de prijs-kwaliteitsverhouding is ook prima. En aangezien het bij mij nogal dicht in de buurt is, dacht ik: ‘Daar kan ik nog een keer voor gaan’. Uiteindelijk heb ik gekozen voor IPD. Ik bedoel het absoluut niet negatief, maar ik vind het onderwijs nog een stuk beter geworden dan de afgelopen jaren. Daar ben ik wel heel eerlijk in. De laatste keer dat ik was gestart met de opleiding was bijna twee jaar terug. Als ik nu kijk hoe het vooruit is gegaan, ook met de examentrainingen, dan denk ik: ‘ Ja, het is een stuk beter geworden’ . Ik vind eigenlijk gewoon super hoe het nu allemaal gaat.

Heb je buiten IPD ook nog een andere opleiding gevolgd?
Ik heb commerciële economie gedaan op het HBO en een opleiding tot makelaar bij IPD is een goede overstap naar de makelaardij. Wij hebben binnen onze familie een familiebedrijf in de makelaardij. Vroeger zaten we ook in de verzekeringen, maar we vonden dat het tijd werd voor een nieuwe uitdaging. Vervolgens zijn we met elkaar een nieuw bedrijf begonnen en zodoende ben ik ook gestart met de makelaardij. Ik zit al zes à zeven jaar in hetzelfde bedrijf. Dus inmiddels ben ik al een aardige tijd werkzaam, maar het wordt nu wel tijd om mijn papieren ook een keer te halen.

Ga je ook een specialisatie doen?
De specialisatie Wonen ga ik sowieso doen. Bedrijfsmatig vastgoed misschien, maar ons bedrijf is gespecialiseerd in wonen. We zitten nu op drie locaties met ons bedrijf. Zodoende dacht ik: ‘Ik ga mijn makelaarsdiploma een keer halen, in plaats van samenwerken met verschillende NVM-Makelaars’.

Heb je nog tips voor mensen die ook de opleiding Makelaardij willen gaan doen?
De tips die ik heb zijn: je moet wel zelfdiscipline hebben, want er wordt van je verwacht dat je een hoop thuis doet. En veel mensen klagen altijd over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld dat het instituut niet duidelijk genoeg is. Met alle respect; er wordt gewoon van je verwacht dat je bijblijft met je eigen lesstof, waardoor je ook mee kan komen in de les zelf. Als je de stof zelf goed beheerst, dan zijn de de leraren van IPD meer dan capabel genoeg om je overal verder mee te helpen, maar je moet en deel zelf doen. Dus de tip die ik wil geven is dat iedereen thuis hard aan de slag moet, anders kom je er niet. De toetsnormen zijn nogal hoog en daar moet je wat voor doen. Ik adviseer ook om een hoop opdrachten te maken en om absoluut naar de trainingen gaan, want wat mij er ook extreem doorheen sleept zijn de trainingen op de IPD-locatie in Utrecht. Die trainingen, daar ben ik voornamelijk heel positief over. Dat is gewoon super geregeld met eten en drinken en alles er om heen.

Welke training heb je recentelijk gevolgd?
Dat was de examentraining Publiekrecht. Daarnaast heb ik in Privaatrecht examentrainingen gedaan en verder heb ik de training Bouwmaterialen gevolgd. En ik ga nog de examentraining Bouwkunde volgen.

Heb je altijd al makelaar willen worden?
Toen ik jonger was heb ik eerst financial services management gedaan op het HBO, maar dat was niet datgene wat ik zocht.

Waar voldoet een goede makelaar aan volgens jou aan?
Een goede makelaar heeft een stukje mensenkennis. Die is naast verkoper soms een maatschappelijk werker, want je komt natuurlijk diverse gevallen tegen. Daar moet je mee om kunnen gaan. En de makelaar van vandaag moet wel thuis zijn in de internetmarketing. In mijn optiek hebben de meeste makelaars daar compleet geen kaas van gegeten. Het afwachten op Funda alleen, die tijd hebben we wel gehad.

Hoe zou jij het dan aanpakken?
Ik zou de mogelijkheid tot filmpjes benutten, 3D-tekeningen. Ook het benutten van de regionale nieuwssites vind ik heel belangrijk, dat doen veel makelaars niet. Waar je ook komt, er is altijd een bepaalde website die daar heel erg in trek is. In onze omgeving hebben wij WâldNet. Dat is bij ons een heel belangrijk medium. Op deze site komen alle nieuwsberichten uit de omgeving te staan. Mensen lezen de krant niet meer, maar ze surfen wel naar die site. Waarom zou je als makelaar niet met je aanbod daar naartoe gaan? Dat zijn allemaal dingen die je moet oppakken. Daarmee proberen wij als makelaardij anders te zijn dan de rest.

Heb je nog verbeterpunten voor IPD?
Ik ben zelf dik tevreden over IPD. Ik zou eigenlijk weinig verbeterpunten weten, behalve dat het voor mij natuurlijk gemakkelijker was geweest als de examentrainingen meer in de buurt zouden zijn. Maar ja, dat kan ik niet altijd van te voren eisen en dat had ik ook niet verwacht. Ik heb heel veel aan de extra trainingen. Zeker de training Bouwkunde over materialenkennis die vond ik heel goed, want dan kom je in de loods met materialen en dan kijk je naar alles en dat werkt gewoon goed. Daar heb je van tevoren geen beeld bij. Je kunt het wel van het plaatje uit het boek halen, wat alle andere opleiders ook doen, maar dat gaat bij IPD toch anders. En dat bevalt mij gewoon heel goed. De communicatie vind ik ook hartstikke super. Op het moment dat ik iets wil weten, krijg ik snel en duidelijk antwoord. Ook over de leraren heb ik geen klachten. Meer proeftoetsen zou fijn zijn. IPD is een topclub die het goed voor elkaar heeft. Als ik het vergelijk met andere trainingsinstituten, dan vind ik IPD veel beter geregeld.

 

Terug naar boven